Utrecht gaat aantal ganzen in Wilhelminapark terugdringen: 'Verstoort natuurlijk evenwicht'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente en provincie Utrecht gaan maatregelen nemen om het aantal ganzen in het Wilhelminapark te beperken. De aanpak komt op verzoek van stichting Wilhelminapark, die aangeeft dat de dieren het 'natuurlijk evenwicht verstoren'.
De nijlganzen die er rondbanjeren zijn een zogenoemde 'invasieve exoot'. Ze komen er niet van nature en nemen zelfs de leefomgeving in van andere dieren en eten hun voedsel op. Daarnaast zorgt de ontlasting van de nijlganzen voor een slechte waterkwaliteit.
Omdat de nijlgans als invasieve exoot niet beschermd wordt onder de Wet natuurbescherming, bestaat er ook een inspanningsverplichting voor de provincie om aan populatiebeperking te doen. Ook de gemeente Utrecht moet daaraan meewerken.
De provincie gaat een speciaal ganzenteam inzetten in het park om de ganzen op een diervriendelijke manier te bestrijden met de legsel-behandeling. Hierbij worden eieren in olie gedompeld of worden er gaatjes geprikt in de eieren zodat een ganzenembryo zich niet kan ontwikkelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.