Vijfheerenlanden heeft de vaart erin: nieuwe wethouders al bekend

VIJFHEERENLANDEN - Als eerste gemeente in de provincie Utrecht heeft Vijfheerenlanden het nieuwe college 'rond'. Met vijf wethouders - eentje minder dan in het vorige college - had informateur Rinus Houtman de klus naar eigen zeggen "vrij vlot" geklaard. "Een formatie die lang duurt? Nee, daar heeft niemand wat aan."
In het zuidelijkse puntje van deze provincie krijgen inwoners vijf nieuwe gezichten binnen het college te zien. Alhoewel: de meeste zijn geen onbekenden in de politiek van Vijfheerenlanden. De grootste winnaar van de verkiezingen, VHL Lokaal, levert twee wethouders. En van drie andere partijen, CDA, SGP en PvdA, neemt ieder één wethouderspost op zich.
De nieuwe lichting politici in Vijfheerenlanden zal vaak in dit gemeentehuis in Leerdam te vinden zijn.
De nieuwe lichting politici in Vijfheerenlanden zal vaak in dit gemeentehuis in Leerdam te vinden zijn. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Waarom er bij de vorige verkiezingen voor zes wethouders werd gekozen en nu voor een minder? "Toen was Vijfheerenlanden nét bij elkaar gekomen", legt informateur Houtman uit. En hij kan het weten, want hij was er destijds als burgemeester van Leerdam bij. "Er was nog ontzettend veel te regelen. Meer werk dus, even kort samengevat. Nu dachten we: we hoeven niet meer te wennen dat we van drie gemeenten één zijn geworden, dus we kunnen het wel met eentje minder."
Wie zijn de nieuwe wethouders in Vijfheerenlanden?

- Teus Meijdam (VHL Lokaal). De lijsttrekker van de winnende lokale partij krijgt onder meer Wonen in zijn portefeuille.
- John van der Velden (VHL Lokaal)wordt verantwoordelijk voor Dienstverlening, Energie en Afvalinzameling.
- Kees Bel (CDA) wordt wethouder Sociaal Beleid, Jeugd, Onderwijs en Sport.
- Joop van Montfoort (PvdA) houdt zicht op Personeel, Verkeer en Integratie.
- Ton van Maanen (SGP) is het enige nieuwe gezicht in Vijfheerenlanden. Hiervoor was hij al wethouder in West Betuwe, de komende vier jaar houdt hij de Financiën onder zich.

Binnen alle acht partijen heerste het gevoel dat die formatie een beetje snel moest verlopen, zegt hij. En dat moest in zijn ogen in deze relatief kleine gemeente - zo'n 60.000 inwoners - daarom lukken. "Ook op zaterdagen hebben we overleg gehad, kun je nagaan", lacht hij. "Eigenlijk is het voor een informateur vrij simpel: na de verkiezingsuitslag kijk je wie met wie verder wil gaan. En dan denk je niet alleen na of de poppetjes wel bij elkaar passen, maar ook of ze inhoudelijk een match zijn. Dat ging in dit geval vrij vlot."

Nieuwe wethouders gescreend

De nieuwe lichting wethouders is ook al gescreend, vertelt hij. "Da's nog een bijkomend voordeel van snel die formatie doorlopen. Iedere kandidaat-wethouder moet eerst door een bedrijfje worden gescreend om te zien of ze het wel mogen uitoefenen. Die bedrijven krijgen nu honderden aanvragen of ze de background-checks willen doen van kandidaten door het hele land, maar wij waren een van de eerste gemeenten."
De vier coalitiepartijen werken momenteel nog hard aan het coalitieakkoord. Daarin staan de belangrijkste ambities van het college voor de komende vier jaar. Dat akkoord - evenals de nieuwe wethouders - wordt op 9 mei gepresenteerd.

Afscheid

Met de installatie van dat nieuwe college neemt Vijfheerenlanden tegelijk afscheid van de eerste lichting. Dat betrof Marcel Verweij en Maks van Middelkoop (CDA), Tirtsa Kamstra (CU), Christa Hendriksen (D66), Huib Zevenhuizen (VVD) en Cees Taal (PvdA). Verweij en Kamstra blijven de komende tijd nog wel lid van de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.