Groeiende onrust onder pluimveehouders door vogelgriep: 'Het voelt als een loterij'

PROVINCIE UTRECHT - De zorgen onder pluimveehouders nemen toe nu er opnieuw twee vogelgriepuitbraken zijn. "Het voelt als een loterij of je wel of niet getroffen wordt. Er wordt van alles tegen gedaan, maar toch komt het links en rechts binnen", verzucht Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.
In het Gelderse Lunteren is het virus op twee bedrijven ontdekt. In een straal van 10 kilometer, waar ook een stuk van de gemeente Renswoude onder valt, geldt een vervoersverbod voor pluimvee. In het gebied zijn meer dan 230 pluimveebedrijven gevestigd.
Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, worden de 280.000 kippen van de twee besmette bedrijven gedood. Daarnaast worden in een straal van 1 kilometer nog eens vijf pluimveebedrijven geruimd. Bij 52 andere bedrijven vlakbij vindt onderzoek plaats naar vogelgriep.
Een groot deel van de ruim 230 bedrijven ligt in een zone waarvoor vorige week al een vervoersverbod werd afgekondigd. Dat gebeurde na besmettingen in Lunteren op 12 april en in Barneveld op 15 april. Daardoor mogen ook bedrijven in Woudenberg, Renswoude en Leusden geen pluimvee vervoeren.
Telefoontjes
"Ik krijg veel telefoontjes van verontruste pluimveehouders", zegt Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. "Ze doen al heel veel tegen de vogelgriep, maar het blijft binnenkomen. Bij veel bedrijven komt geen bezoek meer over de vloer, pluimveehouders douchen voor ze de stal ingaan en doen andere kleding aan. Ook kunnen kinderen niet bij elkaar spelen. Het heeft een enorme impact op een gezin."
Het vogelgriepvirus gedraagt zich anders dan voorgaande jaren. "Dat idee heb ik zeker. We merkten eerder dat een ophokplicht zin had en dat gaat nu niet. Ik moet wel zeggen dat het in Nederland nog meevalt als je kijkt naar Frankrijk." Oplaat denkt dat er nog wel besmettingen bij zullen komen. "Het zou helpen als er ook iets beter gecommuniceerd wordt vanuit de overheid over het opruimen van dode vogels. Dat moet echt beter."
Interview met Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders