Sekswerkers kunnen elkaar anoniem waarschuwen voor gevaarlijke klanten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Sekswerkers hebben sinds vandaag een speciaal online platform om elkaar te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Op Ugly Mugs NL kunnen ze elkaar anoniem alarmeren voor klanten. De Utrechtse hulporganisatie Belle hoopt dat hiermee meer veiligheid voor prostituees wordt gecreëerd.
"Het is een heel mooi instrument", vertelt Minke Fischer Manager van hulporganisatie Belle, voor sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel in de regio Utrecht en Gooi en Vechtstreek. "Nu waarschuwde sekswerkers elkaar onderling al, maar dit is op een veel grotere schaal, dat is een belangrijke ontwikkeling".
"In de coronacrisis is het geweld tegen sekswerkers toegenomen, dus een platform wat voor veel veiligheid zorgt, is zeer welkom", zegt Fischer. Met huloporganisatie Belle proberen ze de website zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen, "Het is een goede stap om direct vanuit de bron te melden. Maar er moet eerst heel veel gemeld worden voor het echt veiliger wordt."

Utrechtse tippelzone

Ook in de tippelzone in Utrecht die afgelopen jaar is gesloten waarschuwde prostituees elkaar voor gevaarlijke klanten. Zo hadden ze een zwarte lijst in hun gemeenschappelijke ruimte hangen met kentekens van klanten die voor problemen zorgden. "Eigenlijk is deze website dat systeem in het groot", zegt Fischer.
"Sinds de tippelzone gesloten is zijn er meer sekswerkers in de illegaliteit gaan werken. Ook is het nu lastiger om een inzicht te hebben van het aantal mensen dat werkzaam is in Utrecht", aldus Fischer. "Veel sekswerkers komen door de sluiting in gevaarlijke situaties."
Met het nieuwe platform moet daar verandering in gaan komen, "Ugly Mugs NL kan zeker een bijdrage leveren om het werk van de sekswerkers die eerst in de tippelzone werkte, weer veiliger te maken."
Ugly Mugs NL is een internationaal systeem wat in veel verschillende landen al wordt gebruikt. In Nederland is het door de stichting Soa Aids en stichting Proud opgericht .

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.