IC-verpleegkundige Matthijs liet zich bijscholen als reservist: 'Echt een andere wereld'

© Privéfoto
UTRECHT - De Koninklijke Militaire Academie in Breda heeft vorige week veertien medisch specialisten kunnen benoemen als reservist. Defensie werkt met meerdere ziekenhuizen samen om opleidingen aan te bieden aan medisch personeel, zodat zij na een succesvolle afronding kunnen worden ingezet tijdens missies.
De 28-jarige Matthijs Hofman uit Leersum werkt als IC-verpleegkundige in het Utrecht UMC. Hij is een van de mensen die zich na een opleiding van acht weken reservist mag noemen. De mogelijkheid om de reservistenopleiding te kunnen volgen trok de aandacht van Matthijs. "Het leek mij wel wat om je werk in een hele andere omgeving te doen. En dat je natuurlijk iets kan bijdragen en in vrede en veiligheid."
Voor de opleiding moesten de potentiële deelnemers eerst een fysieke en mentale test doen. Nadat Matthijs groen licht kreeg, verruilde hij het academische ziekenhuis acht weken lang voor de Koninklijke Militaire Academie in Breda. "Het was heel leuk", vertelt de IC-verpleegkundige. "Je komt echt in een andere wereld terecht. 's Ochtends wordt er een kamerinspectie gedaan om te zien of alles wel netjes is en daarna ga je het hele programma volgen."

Basismilitair

De in totaal veertien medisch specialisten werden in acht weken basismilitair. Leren marcheren, oriënteren, maar ook omgaan met een gasmasker en schieten zijn een onderdeel van de opleiding. Deze en andere vaardigheden werden ook geoefend buiten Breda. Zo hebben de deelnemers in Nederland en op Aruba een veldweek gehad. "Dat zijn hele lange dagen die je maakt en fysiek is het heel zwaar", zegt Matthijs. "Op dat soort momenten is het heel fijn om als reservisten een team zijn, zodat je elkaar er door heen kan helpen."
Toch had hij het niet willen missen. "Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het ziekenhuis, waar ik inmiddels 7 jaar werk, niet eens zo heb gemist. De hele opleiding was namelijk hartstikke leuk. Het vloog voorbij." De IC-verpleegkundige is dan ook blij met deze ervaring. "Heel gaaf dat ik het mocht doen van mijn werkgever. Het was zo ontzettend leerzaam. Ik zou het ook zeker andere collega's willen aanraden."

Benoeming reservisten

De benoeming van de veertien reservisten werd vorige week vrijdag feestelijk gevierd. Wat de 28-jarige IC-verpleegkundige mee terug neemt naar Utrecht is een bak aan nieuwe ervaringen. Behalve de opleiding tot basismilitair was ook Defensie zelf heel leerzaam, vertelt Hofman. "Bij Defensie krijg je een opdracht mee en doe je alles om dat te laten slagen. Dat moet ook wel, want je werkt onder hele moeilijke omstandigheden. In het ziekenhuis ben je toch minder flexibel, daar heb je richtlijnen waar je je aan moet houden en waar niet of nauwelijks van afgeweken wordt."
Wat Matthijs tijdens een mogelijke missie allemaal tegen kan komen, weet niemand. Aan een ding moet hij niet denken: "Dat ik bijvoorbeeld mijn werk niet zou kunnen doen. Dat lijkt me als verpleegkundige heel frustrerend. Als dat niet zou kunnen, door logistieke problemen of door iets anders, lijkt mij het ergste dat me zou kunnen overkomen. Ik ben er om zorg te verlenen."
Het UMC Utrecht is sinds kort een relatieziekenhuis van Defensie. Dat houdt in dat het academische ziekenhuis specialistisch personeel tijdelijk kan overplaatsen naar Defensie. Het gaat in dit geval om twee teams die zouden kunnen worden uitgezonden. Zo kunnen ze na de opleiding mee op uitzending of oefening en kunnen ze Defensie ook ondersteunen bij de uitvoering van operationele taken.
Ook ziekenhuizen hebben een voordeel aan deze samenwerking. Bij de noodzaak van opschaling kan militair medisch personeel het personeel in het ziekenhuis ondersteunen, mits ze niet op uitzending of oefening zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.