Utrechtse huisarts opent huisarts-zoeksite voor Oekraïense vluchtelingen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Voor Oekraïense vluchtelingen is een speciale website opgezet waar ze een huisarts kunnen vinden. Op die site, Huisartsvoorvluchteling.nl, is een kaart van Nederland te zien met daarop een huisjessymbool voor de praktijken die beschikbaar zijn.
De dokterspraktijken die deelnemen zijn te zien als een rood huisje. Zodra er inloopspreekuur is, kleurt het huisje blauw en worden de praktijkgegevens zichtbaar.

'Huisartsenzorg loopt over'

De website is een initiatief van onder meer de Utrechtse huisarts Bernard Leenstra. Hij was eerder ook de initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl, de site waar mensen konden opzoeken waar coronavaccins 'over' waren.
Volgens Leenstra is de site hard nodig. "De huisartsenzorg loopt over, dat was ook al voor de oorlog in Oekraïne zo. We moeten dus echt op zoek naar die spaarzame plekjes op het spreekuur waar de vluchtelingen naartoe kunnen."

Eerste praktijken melden zich

Huisartsen kunnen hun praktijk via de site aanmelden. Volgens Leenstra hebben de eerste zes praktijken dat net gedaan. De zorg die huisartsen aan de vluchtelingen verlenen wordt vergoed via een rijksregeling.
Ook artsen en verpleegkundigen uit Oekraïne en Rusland kunnen zich via de site melden, zodat ze kunnen worden gekoppeld aan een dokterspraktijk om zelf te helpen bij de zorgverlening.
Hoewel Leenstra dus denkt dat zijn site in een grote behoefte kan voorzien, zou hij het liefst iets anders wensen. "Ik hoop stiekem dat de website niet nodig is en dat iedereen weer snel naar zijn eigen huis kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.