Volgend seizoen geen uitsupporters tussen Spakenburg en Kozakken Boys na vechtpartijen

© GinoPress
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het bestuur van voetbalclub Kozakken Boys uit Werkendam heeft besloten dat er volgend seizoen bij eventuele wedstrijden tegen Spakenburg geen uitsupporters meer aanwezig mogen zijn. Dat betekent geen Spakenburg-supporters in Werkendam, en geen Kozakken-supporters in Spakenburg. Het besluit volgt na de ongeregeldheden afgelopen maandag, waarbij een deel van het Werkendamse uitpubliek klappen uitdeelde aan onder meer Spakenburgse stewards.
“Het bestuur van Kozakken Boys heeft maandag vol afschuw gekeken naar de ongeregeldheden na afloop van wedstrijd sv Spakenburg – Kozakken Boys”, reageert het bestuur van laatstgenoemde club. “Vanzelfsprekend nemen wij afstand van het agressieve gedrag en misdragingen van een groepje ‘supporters’, dit soort gedrag is voor ons als club en bestuur onacceptabel.”

Supportersbus

De ongeregeldheden volgden nadat supporters van Kozakken Boys het sportcomplex van Spakenburg hadden verlaten en hen ter ore kwam dat geprobeerd was de banden van de supportersbus lek te steken. De vlam sloeg in de pan. Er werd met dranghekken gegooid en een deel van de aanwezige Spakenburgers kregen klappen te verduren. En tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen kwam het op de Werkendamse tribunes ook al tot een opstootje tussen beide groepen supporters.
Het bestuur van Spakenburg had voorafgaand aan de wedstrijd via de gemeente om extra politie-inzet gevraagd, maar die bleef beperkt. "Het is niet zo dat er helemaal geen politie was", stelde de Bunschotense locoburgemeester Rick Beukers eerder deze week. "Maar als je kijkt naar deze wedstrijd, is hij niet ingeschaald in de hoogste categorie, zoals je dat wel bij de derby hebt met achtduizend mensen op het sportpark. Dan is er veel zichtbare politiemacht."

Fikse straf

En dus kwam de politie volgens Spakenburg pas opdagen nadat de schermutseling eigenlijk al gesmoord was. “Helaas was er na herhaalde verzoeken aan de politie in Spakenburg geen mankacht aanwezig om de ongeregeldheden te voorkomen”, is ook de conclusie van het Kozakken-bestuur.
De Werkendammers gaan nu de beelden bekijken om erachter te komen wie zich misdragen hebben. Zij kunnen volgens het bestuur op een fikse straf rekenen. “Ook zullen we, in overleg met de supportersvereniging en onze veiligheidsorganisatie, maatregelen bespreken om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt.”

IJsselmeervogels

Aanstaande zaterdag komt Kozakken Boys opnieuw op bezoek in Bunschoten-Spakenburg, maar speelt dan tegen IJsselmeervogels, die andere club op sportpark De Westmaat. Ook daar zullen er geen Werkendamse supporters aanwezig zijn. “Met IJsselmeervogels is afgestemd dat er geen kaartverkoop zal plaatsvinden aan de poort en alleen leden en seizoenkaarthouders van IJsselmeervogels de wedstrijd bij kunnen wonen.” Spakenburg laat vanwege de ongeregeldheden weten zaterdag geen supporters mee te nemen naar Tiel, waar het tegen TEC speelt.
Of de maatregel voor uitsupporters van Spakenburg en Kozakken Boys daadwerkelijk nodig is, moet nog blijken. Beide clubs kunnen dit seizoen in theorie nog degraderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.