De wekker om 02.30 uur en zelf vijf krantenwijken lopen: 'Jeugd wil bed niet meer uit'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Met zijn auto rijdt Reinier de Ruiter door Baarn. "Deze wijk is zo groot dat het niet is te fietsen", vertelt hij als hij in alle vroegte langs de villa's rijdt. Reinier heeft haast, want het is één van de liefst vijf krantenwijken die hij loopt.
Niemand in de regio zal zo goed weten hoe groot het tekort aan krantenbezorgers is als Reinier en zijn vrouw Lizeth. Samen runnen ze namelijk ook het krantendepot in Baarn. "Ja, we hebben een krantenhuwelijk inderdaad", lacht Lizeth op het depot.

Wekker om 02.30 uur

Reinier heeft dan al zijn krantenwijken gelopen. Of eigenlijk dus gereden. Elke ochtend staat hij om 02.30 uur op en stapelt hij zijn dashboard en bijrijdersstoel vol met pakken kranten. Een looplijst heeft hij niet meer nodig. "Binnen twee weken heb je een wijk wel in je hoofd."
Liefst duizend euro looft dagbladuitgever DPG Media (onder meer AD en de Volkskrant) uit voor wie nu een krantenwijk neemt of een nieuwe collega aanmeldt. Lizeth betwijfelt of dat gaat helpen: "Opzich is dat natuurlijk goed, maar ik ben bang dat mensen reageren en vervolgens na een half jaar weer stoppen."
Want maar weinig mensen willen nog zo vroeg opstaan, ziet het echtpaar. "Bij ons op het depot hebben we een geweldig team, maar we hebben te weinig lopers. De jeugd wil hun bed niet meer uit", zegt Reinier.
Van het beeld dat de krantenbezorger een scholier met een bijbaantje is, is dan ook in Baarn weinig te zien. Maar twee van de achttien lopers zijn jonger dan 18 jaar. "De rest is veertigplusser", zegt Lizeth. "Ik denk dat jongeren liever vakken vullen bij de Albert Heijn", vult Reinier aan.

Minder vroeg

Het zou helpen als het allemaal iets minder vroeg zou zijn, denkt Lizeth. "Dat doordeweeks de krant voor 08.00 uur bezorgd moet zijn en op zaterdag om 09.00 uur." Want nu is het eigenlijk niet te doen voor de bezorgers. "De meesten hier lopen twee of drie wijken, sommigen zelfs vier."
Ook de beloning zou nog wel omhoog kunnen om het vak zo aantrekkelijker te maken. "Je krijgt nu 200 tot 250 euro voor een wijk", zegt Lizeth. "Ik zou wel willen dat het meer zou betalen, ik streef naar zo'n 300 euro."
Toch zouden ze ondanks het harde werken niet anders meer willen. "Ik doe het al elf jaar en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt", zegt Lizeth. Want dat is wellicht voor haar het grootse voordeel van het werk. "Als ik klaar ben met lopen ga ik ook een krantje lezen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.