Taakstraf en rijontzegging voor hardrijder die onder invloed zwaar ongeluk veroorzaakte in Rhenen

Rhenen/Veenendaal - De bestuurder van een zware Dodge Ram Van die anderhalf jaar geleden in Rhenen een zwaar ongeluk veroorzaakte toen hij met extreem hoge snelheid crashte, is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur. De rechtbank in Utrecht legde hem ook nog een rijontzegging van een jaar op, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De 28-jarige man uit Rhenen reed met 143 kilometer per uur over de smalle parallelbaan langs de Cuneraweg tussen Veenendaal en Rhenen, toen het bij een inhaalactie misging. Hij botste tegen de voor hem rijdende Audi en verloor de macht over het stuur. De Dodge spinde en knalde dwars door de houten wegafscheiding om vervolgens op de hoofdrijbaan een tegemoetkomende Volvo te rammen en in een sloot tot stilstand te komen.

Een wonder

Volgens de rechtbank heeft de bestuurder destijds "opzettelijk en in ernstige mate meerdere verkeersregels overtreden, als gevolg waarvan anderen ernstig in gevaar zijn gebracht." Hij had teveel gedronken en reed onder invloed over een langere afstand met snelheden tussen de 117 en 143 kilometer per uur, waar maximaal 60 toegestaan is. Bovendien was de weg ook nog eens te smal voor een inhaalactie, vindt de rechtbank.
Toen hij op de hoofdrijbaan op de Volvo botste werden het achterportier en de achterzijde van die auto volledig afgescheurd. Gelet op de enorme schade aan de Volvo, is het volgens de rechters "een wonder dat de zwangere bestuurster en haar ongeboren kind geen ernstig letsel hebben opgelopen. Zouden zij in een minder solide auto hebben gereden, dan hadden zij dit ongeval mogelijk niet overleefd."

Volstrekt onverantwoord

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich volstrekt onverantwoord heeft gedragen door met te veel alcohol op te gaan rijden en vervolgens welbewust onaanvaardbare risico’s te nemen, enkel en alleen omdat hij op tijd op een feest wilde zijn. Bovendien is hij eerder voor veel te hard rijden binnen de bebouwde kom veroordeeld. Desondanks krijgt hij geen gevangenisstraf, zoals het Openbaar Ministerie had geëist.
De rechtbank houdt rekening met de lange tijd die is verstreken tussen het ongeval en de afhandeling in de rechtbank. Ook is er gekeken naar de opgelegde straffen bij vergelijkbare zaken. De verdachte heeft zijn rijbewijs na het ongeluk al zes maanden moeten missen. Hij zal hem pas opnieuw een half jaar moeten inleveren als hij opnieuw in de fout gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.