'Vandaag nog onderkomen voor 28 getroffen gezinnen na explosies flat Bilthoven'

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
BILTHOVEN - Een warme maaltijd en een dak boven het hoofd voor 28 huishoudens; dat is de eerste zorg die Woonstichting SSW heeft na de verwoestende explosies vanmorgen in een flat in Bilthoven. Directeur Danny Visser betuigde vanmiddag ook zijn medeleven aan de zeven hulpverleners die gewond raakten. Hij beloofde dat alle getroffen bewoners vandaag nog een vervangend onderkomen krijgen.
Volgens Visser gaat bij de meeste mensen de voorkeur uit naar opvang bij vrienden of familie. "Anders regelen we een alternatief", zei hij vanmiddag in een persconferentie over de rampzalige gebeurtenissen vanmorgen aan de Weegschaal. SSW kon nog niet zeggen wanneer omwonenden van de flat weer naar huis mogen.

Gaslek

Vanmorgen raakte een deel van het flatgebouw aan de Weegschaal in Bilthoven zwaar beschadigd door twee explosies. Die zijn veroorzaakt door een gaslek, waarvoor eerder al de bovenliggende huizen waren ontruimd. Inmiddels hebben de bewoners van 28 woningen in de omgeving hun huizen moeten verlaten. Ze worden opgevangen in het kantoor van SSW aan de Waterman 45 in Bilthoven. Aan opvang voor de langere termijn wordt gewerkt.
Hoe het gaslek is ontstaan wordt nog onderzocht. Duidelijk is al wel dat de leiding kapot is gegaan bij geplande werkzaamheden aan de riolering. Bij de tweede ontploffing stortte een deel van de gevel in. Vijf brandweermensen en twee politieagenten raakten gewond. Een aantal van hen wist zelf uit het gebouw te komen. Anderen zijn door collega's mee naar buiten genomen. Het letsel varieert van lichte verwondingen tot botbreuken. Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt zijn er geen bewoners gewond geraakt.

Huurders registreren

De flat is gebouwd in 1965 en in 1995 grondig gerenoveerd. SSW vraagt huurders van het half ingestorte gebouw om zich te laten registreren via telefoonnummer 030-2205833. Op die manier probeert de woningcorporatie een overzicht te krijgen van waar ze verblijven en wat ze nodig hebben.
De omgeving van de flat is nu afgezet. Het pand zelf wordt onderzocht en gestabiliseerd. Stedin heeft het gas afgesloten en ook de toevoer van drinkwater en elektriciteit wordt onderbroken. Gemeente De Bilt heeft iedereen opgeroepen om niet naar het getroffen gebied te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.