Voorzitter politievakbond legt functie neer, onderzoek naar wangedrag trok 'geestelijk en lichamelijk zware wissel'

© ACP
BAARN - Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP legt zijn functie neer. "De afgelopen periode heeft geestelijk en lichamelijk een zodanige wissel getrokken op hem dat hij heeft besloten om afstand te doen van zijn functie als ACP-voorzitter", meldt de vakbond. Van de Kamp moest zijn werkzaamheden onlangs neerleggen na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Vorige maand mocht hij na onderzoek van een extern bureau zijn werk hervatten.
Van de Kamp blijft, als zijn herstel dat toelaat, wel betrokken bij de ACP en bijbehorende organisaties. "Zijn gezondheid speelde hem al eerder parten en heeft voor nu de hoogste prioriteit. Daarna wordt gekeken hoe hij zijn werk voor politiemensen en anderen binnen het veiligheidsdomein voortzet."
In februari van dit jaar moest de ACP-voorzitter zijn werkzaamheden neerleggen na twee anonieme meldingen. De precieze inhoud van de klachten werd niet bekendgemaakt, maar het ging om grensoverschrijdend gedrag.
Een extern bureau concludeerde vervolgens na onderzoek dat er geen grensoverschrijdend gedrag was geconstateerd bij Van de Kamp. Wel werd er forse kritiek geleverd op de interne cultuur. Ook beveelde het bureau de voorzitter aan om te werken aan "een andere manier van sturend leidinggeven", die te hiërarchisch zou zijn.
Van de Kamp was sinds 2004 voorzitter van de in Baarn gevestigde politievakbond. In die functie was hij onder meer actief als woordvoerder van de ACP en overlegde hij met de overheid over de politie-cao. De bond bestaat sinds 1981 en is de grootste politievakbond van Nederland, met ongeveer 24.000 leden.
De ACP laat weten "dankbaar" te zijn voor alles wat hij als voorzitter heeft betekend. "Van de Kamp staat bekend als politieman in hart en nieren en een uitstekende onderhandelaar met een schat aan ervaring en historische kennis. Dat Gerrit van de Kamp afstand doet van zijn voorzitterschap betekent het einde van een tijdperk en tegelijkertijd een nieuw begin."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.