'IJsselsteiner wil dat er gebouwd wordt, maar niet in het groen'
VIDEO: raadsleden IJsselstein over de toekomst van de stad
IJsselstein/IJsselstein - De gemiddelde IJsselsteiner voelt zich meer verbonden met het stedelijk gebied en met de stad Utrecht, dan met de Lopikerwaard. En inwoners willen dat er meer woningen worden gebouwd voor jongeren en senioren, maar dan niet ten koste van het groen. Het zijn zomaar een paar conclusies uit een onderzoek waarin meer dan duizend inwoners en ondernemers van de stad zijn ondervraagd.
Een kompas voor de bestuurlijke en politieke agenda, dat moet het 'Toekomstperspectief' zijn. Het gemeentebestuur en raadsleden willen het documentgebruiken bij het maken van keuzes voor IJsselstein.
Edwin Tas van het CDA ziet het rapport als een blauwdruk: "Het is even een 'nul-meting' van waar we nu als stad staan." Sanne de Bruijne van GroenLinks zegt de komende jaren het Toekomstperspectief te gaan gebruiken: "Maar ik blijf ook wel in gesprek gaan met de mensen die niet hebben meegewerkt aan het onderzoek. Mensen die de weg naar het stadhuis minder goed kunnen vinden. Maar deze resultaten kunnen we zeker gebruiken om de juiste koers te varen en te doen wat de IJsselsteiners willen."
Woningbouw is hoogste prioriteit
Aanleiding voor het onderzoek zijn de opgaves die de gemeente IJsselstein heeft voor de toekomst. Zoals de energietransitie, woningbouw en bereikbaarheid. Hoe kijken de inwoners tegen deze opgaves aan, en wat vinden zij belangrijk?
Edwin Tas (CDA): "IJsselstein moet nog groeien om de leefbaarheid op peil te houden. Er is nu eenmaal een leegloop. Als we niet willen vergrijzen en hier een plek voor jonge gezinnen blijven creeeren. Dan moeten we daarop inzetten."
Uit het onderzoek blijkt ook dat voor IJsselsteiners woningbouw voor de komende jaren de hoogste prioriteit heeft. Er moeten betaalbare woningen komen en woningen voor kleine huishoudens. Maar waar die woningen dan moeten komen, daar zijn de meningen over verdeeld. De meerderheid lijkt volgens het onderzoek de voorkeur te geven aan bouwen binnen het stedelijk gebied. Maar het mag dan niet ten koste gaan van het groen.
Over hoogbouw lijken de inwoners en ondernemers ook verdeeld. Maar als er dan hoogbouw moet komen, dan moet het in iede geval goed worden ingepast.
Verbonden met de stad Utrecht
De IJsselsteiner geeft het wonen en leven in de gemeente gemiddeld een rapportcijfer 7. Er is vooral veel tevredenheid over de voorzieningen. Bijvoorbeeld op het gebied van sport en onderwijs. Om de voorzieningen in de toekomst op peil te houden vinden de IJsselsteiners samenwerking in de regio een goed idee.
Afgelopen maanden, en vooral in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand, was het samenwerken in de regio een belangrijk onderwerp. Als de gemeente zou moeten samenwerken, zou dat dan met een grote stad zijn zoals Utrecht of Nieuwegein. Of voelt IJsselstein zich meer verbonden met de Lopikerwaard?
Edwin Tas (CDA) is verrast over de uitkomst van het onderzoek dat gaat over de identiteit van de IJsselsteinse inwoner: "Ik vond het meest verrassend dat de IJsselsteiner zich meer verbonden voelt met het stedelijk gebied en met Utrecht, dan met de Lopikerwaard. Ik heb altijd gedacht dat dat andersom was."
Het Toekomstperspectief is gericht op wát IJsselstein wil, maar hóe dit de komende jaren dan concreet vorm krijgt, is nog een vraag voor de toekomst. Ook dan zullen inwoners weer betrokken worden. Daar is ook Eveline Schell van de VVD blij mee: "Dit is een goede basis, maar we moeten in gesprek blijven met de inwoners. Zodat we met elkaar bepalen waar de aandachtspunten voor de toekomst liggen."