Huh, wat bedoelt u? In de Wijkwinkel Vianen kun je terecht voor alle onbegrijpelijke zaken

VIANEN - Die ene brief van de gemeente, post van de Belastingdienst of een berichtje van de huisarts: voor 1 op de 6 mensen in Nederland is het erg ingewikkeld. Want waarom noemt de gemeente een reisdocument niet gewoon een paspoort als ze dat bedoelt? In Vianen kun je daarom in de Wijkwinkel terecht voor al dit soort onbegrijpelijke zaken. "Als je je bankzaken allemaal tik-tik-tik op een computer in moet vullen, dan vind ik dat echt lastig."
"Huh, wat bedoel je nou?", klinkt er ineens regelmatig bij winkelcentrum De Hagen in Vianen. Want ja, weet iedereen exact hoe je bijvoorbeeld belastingaangifte doet, wat een 'pragmatische aanpak' inhoudt, of hoe je online je zorgverzekering regelt? "Nou, nee hoor", geeft Wilma toe. De brieven die zij op haar deurmat krijgt, zijn vaak abracadabra, zegt ze. "En ik vind dat het ook niet erg is als je zegt dat je iets niet snapt. Het is namelijk veel fijner als je hulp krijgt, dan dat je zelf zit te tobben."
Huh, wat bedoelt u? In Vianen kun je met al die lastige brieven terecht voor hulp
De middag is net begonnen als op een kleine markt in Vianen het 'meldpunt voor onbegrijpelijke zaken' wordt geopend. Wat er oftewel aan komt gereden: een gele kliko waar je al je meldingen - met dingen die je onnodig moeilijk vindt - in kunt stoppen. Wat je ook maar anders zou willen zien in bijvoorbeeld brieven van de overheid, kun je daar melden. "En daar kunnen we wat mee richting al die instellingen", vertelt Sjef Kuijsters, van de "Huh, wat bedoelt u"-campagne.

'Niks om je voor te schamen'

De campagne in de Vrijstad is onder meer opgezet om te laten zien dat de Wijkwinkel de hulp bij al die onbegrijpelijke dingen kan bieden. "We helpen echt met van alles, en dat is ook niks om je voor te schamen", zegt Desiree Boersma, van de Wijkwinkel. Wilma en zij kennen elkaar inmiddels al goed, omdat ze elkaar vaak zien om over allerlei lastige dingen in brieven te praten. "Ik zeg maar gewoon eerlijk hoe ingewikkeld die regelingen vaak in elkaar zitten", vertelt Wilma. "Hoe zit het met de verrekening van de ziektekosten? Dan ben ik meer dan happy dat iemand als Desiree er is om me een handje te helpen."
Wilma is blij dat ze in haar woonplaats mensen heeft die haar kunnen helpen bij bijvoorbeeld verzekeringen.
Wilma is blij dat ze in haar woonplaats mensen heeft die haar kunnen helpen bij bijvoorbeeld verzekeringen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Er heerst nog vaak een taboe op erkennen dat je iets niet begrijpt, denkt ze. "Daarom hoop ik dat deze actie mensen aanmoedigt om - hup - die stap te zetten." Het trekt Bets - die in hoog tempo achter haar rollator loopt - in ieder geval al over de streep. "Ja, weet je hoe vaak er in die brieven moeilijke woorden staan? Dan denk ik: sjonge jonge, dat moet toch een stuk simpeler kunnen."

Eenvoudiger

Hoewel de gemeente Vijfheerenlanden al heeft geïnvesteerd in een zogenoemd versimpelteam, kan het volgens inwoners nog wel wat beter. "En dat ligt soms niet eens aan het taalgebruik", zegt Bets. "Nee, alles moet tegenwoordig via de computer. Dat kan niet iedere oudere even goed, hoor. Het wil allemaal wel, als je maar geduld hebt, maar het kan eenvoudiger."
Al deze meldingen gaan de gele kliko aan om te inventariseren wat er allemaal 'onnodig moeilijk' is.
Al deze meldingen gaan de gele kliko aan om te inventariseren wat er allemaal 'onnodig moeilijk' is. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Hoewel de actie met de gele kliko's maar één dag duurde, blijft de Wijkwinkel wél doorgaan met het meldpunt voor onbegrijpelijke zaken. "Loop gewoon eens langs bij ons in de Wijkwinkel, of bel of mail even", zegt Desiree Boersma. "Dan kunnen we inplannen voor wat voor dingen je eventueel hulp nodig hebt. En kunnen we er op dat moment rustig voor gaan zitten."

'Laat je helpen'

En dat allemaal zodat de zin 'Huh, wat bedoelt u?', in de toekomst minder vaak hoeft te vallen. Dat hoopt Sjef Kuijsters, van de gelijknamige campagne, in ieder geval. "Juist als we allemaal melden dat dingen ingewikkeld zijn, kunnen we er wat aan doen." De Viaanse Wilma knikt. "Ja, en laat je in de tussentijd helpen, dat scheelt echt."
De Wijkwinkel Vianen, in de wijk De Hagen, zit aan het Grote Geusplein nummer 1. Heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld belastingaangifte, of is een brief onbegrijpelijk? Mail naar wijkwinkel@welzijnvianen.nl of bel naar 0347-344365 om een afspraak te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.