Ook tandartsen vinden dat zorg Oekraïners niet goed is geregeld

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Na de huisartsen klagen nu ook de tandartsen dat de zorg voor Oekraïense vluchtelingen niet goed is geregeld. Veel tandartsen voeren behandelingen bij de vluchtelingen gratis uit "omdat de situatie van de Oekraïners onze leden aan het hart gaat, iedereen begrijpt immers dat er sprake is van een noodsituatie", meldt de in Utrecht gevestigde beroepsorganisatie, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).
Vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne, toen de vluchtelingenstroom op gang kwam, heeft de Europese Unie afgesproken dat de vluchtelingen allerlei rechten hebben. Zo mogen ze in de EU wonen en werken, financiële ondersteuning krijgen en medische zorg ontvangen. Hoe landen dat precies mogelijk willen maken, moeten ze zelf beslissen, en daar gaat het mis.
De vluchtelingen hebben eigenlijk een nieuw label, en de administratie in de zorg kan dat niet verwerken. Er zijn regelingen voor mensen zonder verzekeringen, maar die vergoeden alleen behandelingen in het basispakket, en voor volwassenen valt de tandarts daar niet onder. De KNMT wil nu dat het kabinet gaat kijken naar een structurele oplossing.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) sloeg eerder al alarm. Het nieuwe etiket dat voor de Oekraïners is gemaakt zorgt voor problemen bij medische dossiers. Huisartsen komen daardoor in de knel bij het declareren van zorgkosten.
Daarnaast hebben huisartsenpraktijken het vaak zo druk, dat het lastig kan zijn voor Oekraïners om op spreekuur te komen. De Utrechtse huisarts Bernard Leenstra startte daarvoor de site huisartsvoorvluchteling.nl, waar huisartspraktijken die ruimte op een spreekuur hebben zich kunnen aanmelden.
Staatssecretaris Eric van der Burg schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de regelingen voor asielzoekers als basis wil gebruiken voor de Oekraïners. "Het uitgangspunt hierbij is het zoveel mogelijk kopiëren van bestaande systemen, contracten, en de aanspraken, zoals deze ook zijn opgenomen in de regeling medische zorg asielzoekers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.