Advocatenneef Ridouan T. wilde 'niks met ontsnapping van doen hebben'

© RTV Utrecht
VIANEN - Youssef T., voormalig advocaat en neef van Ridouan T. uit Vianen, wilde "niks" met eventuele ontsnappingsplannen van zijn gedetineerde familielid van doen hebben. Hij voelde zich onder druk gezet en is op zoek geweest, zo verklaarde hij vanochtend op vragen van de rechtbank in Amsterdam, naar "manieren om er vanaf te komen".
Hij bezwoer de rechtbank dat hij geen berichten van T. heeft doorgegeven aan handlangers buiten de muren van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar T. sinds december 2019 in voorarrest zit. T. is de hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.
De rechtbank houdt vandaag een inleidende zitting in de strafzaak tegen T. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde T. en de buitenwereld en dat hij hem heeft geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en het voortzetten van drugshandel. Volgens T. is dat dus niet het geval geweest.
Het OM gelooft niets van zijn verhaal. "Meneer T. is vijf keer verhoord, maar eigenlijk zegt hij niets concreets. Hij probeert het een beetje af te zwakken, erom heen te draaien. Maar flink zijn en vertellen waar het om gaat, dat durft meneer niet."
De vraag of T. een concreet plan had om te ontsnappen kon T. niet beantwoorden. "Ik kan er niks concreets over zeggen. Het was een gedachtespinsel, een plan, een idee." Volgens het OM werden er drie verschillende plannen ontwikkeld voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping. T. en zijn advocaten gaven aan dat T. zijn best deed om de mogelijke plannen te vertragen.

Doortrapte communicatie

Ridouan T. (44) zit sinds zijn arrestatie in december 2019 vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Vorig jaar bezocht T. hem daar tientallen keren, in zijn hoedanigheid als advocaat. Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische problemen. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken ook werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera's.
Op de zitting van 14 april kwam het OM met een beeldpresentatie van dat onderzoek. Volgens justitie blijkt daaruit hoezeer T. en zijn neef "op doortrapte wijze" hebben gecommuniceerd. Op de beelden is te zien dat de twee elkaar geschreven notities laten lezen en deze weer doorkrassen. T. laat volgens het OM op zijn iPad chatberichten aan T. zien van vermoedelijke handlangers van buiten de gevangenismuren.

Nog langer in voorarrest

T.'s advocaten vinden dat er geen redenen zijn om T. nog langer in voorarrest te houden maar de rechtbank is het daar niet mee eens en heeft het verzoek tot vrijlating afgewezen.
T. is onlangs voor de vierde keer vader geworden. Hij zat toen al in de cel en heeft zijn zoontje nog nooit kunnen aanraken. De rechtbank vindt de verdenkingen tegen T. echter zwaarder wegen dan zijn persoonlijke belangen. Ook bestaat er volgens de rechtbank nog altijd de mogelijkheid dat er druk op T. uitgeoefend wordt van buitenaf om mogelijk boodschappen door te geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.