11 partijen naar Raad van State vanwege toekomstplan Soestdijk

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Soestdijk - Elf partijen hebben bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen de herontwikkeling van Paleis Soestdijk. Ze verzetten zich tegen de goedkeuring die de gemeenteraad van Baarn eerder dit jaar heeft verleend.
In februari stemde de gemeenteraad van Baarn in met het nieuwe bestemmingsplan. Daardoor kan de commerciële eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep, zijn plannen verder gaan uitwerken. De nieuwe eigenaar wil in en rond de paleistuinen van het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard horeca en een hotel bouwen en er nog meer evenementen gaan organiseren. Ook moeten er luxe appartementsgebouwen komen.
Omwonenden en natuurorganisaties vinden dat de bouw van die bijna honderd woningen op het landgoed de bijzondere natuur te veel aantast en willen dat de hoogste bestuursrechter er een stokje voor steekt. Bovendien voelen zij zich genegeerd door het Baarnse gemeentebestuur. Ze hopen bij de Raad van State wel gehoor te vinden. Paleis Soestdijk is erfgoed van nationaal belang, vinden veel critici.
Soestdijk maakt deel uit van Natuurnetwerk Nederland (NNN). In dit netwerk mag de natuur niet worden aangetast. Omdat het in de bossen rond het paleis heel lang heel stil is geweest, leven er allerlei bijzondere soorten, zoals de ringslang, de ransuil en de das. Volgens de bezwaarmakers deugt er van alles niet aan beschermende maatregelen die voor flora en fauna zijn opgesteld.
Ook de berekening van de stikstofuitstoot en milieuhinder door bewoning klopt niet, zeggen bijvoorbeeld Natuurmonumenten, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en Het Utrechts Landschap. De stichtingen Behoud het Borrebos, Behoud de Eemvallei, Parel van Baarn en Werkgroep Roofvogels Nederland horen eveneens bij de organisaties die naar de hoogste rechter stappen. Verder hebben ook particulieren protest aangetekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.