1 in Rhenen en 28 in Utrecht: opnieuw krijgen minder Utrechters een lintje opgespeld

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Traditiegetrouw worden vandaag de mensen die zich al hun hele leven inspannen voor de samenleving in het zonnetje gezet. Vandaag spelden de Utrechtse burgemeesters bij 227 inwoners een lintje op. Van sportverenigingen tot kerkbesturen en van mantelzorg tot de vrijwillige brandweer, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een Utrechter die zich intensief heeft ingezet voor de maatschappij.
In elke Utrechtse gemeente wordt wel iemand onderscheiden, maar het verschilt erg hoe druk de burgemeesters het hebben. Burgemeester Hans van der Pas hoeft maar een inwoner van Rhenen te decoreren, in tegenstelling tot Utrecht (28) en Amersfoort (23) waar zijn collega's de meeste lintjes uitdelen.
Het aantal mensen dat koninklijk wordt onderscheiden op Koningsdag daalt al jaren. Vorig jaar waren het nog 230 mensen en in 2020 waren er 246 gedecoreerden. Wat ook al jaren hetzelfde is, is dat er meer lintjes worden uitgedeeld aan mannen dan aan vrouwen. Dit jaar gaat het om 141 mannen en 86 vrouwen. Baarn is de enige Utrechtse gemeente waar vandaag meer vrouwen dan mannen een onderscheiding ontvangen. De Bilt, Utrecht en Woudenberg houden het in hun gemeente op een gelijke stand.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

In de hele provincie Utrecht krijgt één inwoner de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt. Dat is een van de oudste en hoogste Nederlandse civiele orden.
Ook zijn er vrijwilligers-echtparen in onze provincie. In totaal worden er vandaag acht echtparen samen geëerd. Burgemeesters Ap Reinders van Stichtse Vecht en Sjors Frölich van Vijfheerenlanden mogen zelfs bij twee echtparen een lintje opspelden.
In Utrecht zijn er verschillende onderscheidingen die worden uitgereikt. Verreweg de meeste gedecoreerden mogen zich na vandaag Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Daarnaast zijn er in de regio 43 mensen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en vier mensen hebben de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau gekregen. De bijzondere en redelijk zeldzame decoratie Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw viel een provinciegenoot ten deel. Kijk hier voor alle onderscheidingen die de Kanselarij der Nederlandse Orden kent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.