Provincie wil snelheidsverlaging op 20 procent van de provinciale wegen

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil op een aantal provinciale wegen de snelheid verlagen naar 60 kilometer per uur. Het gaat om zo'n 20 procent van het totale aantal kilometers provinciale weg. Op alle parallelwegen gaat de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. Het provinciebestuur wil daarmee de verkeersveiligheid verbeteren én wat doen voor het milieu.
De eerste wegen die worden aangepakt zijn de N224, vanaf Zeist tot de N227; de N225, vanaf Rhenen tot Gelderland en de N415, van de N221 tot Hilversum. Provinciale Staten waarschuwt wel dat het meer voeten in de aarde heeft dan alleen het plaatsen van 'een bordje 60'.
"Er zijn ingrijpende aanpassingen aan de weg nodig om de lagere snelheid af te dwingen en tegelijk de grote hoeveelheden (vracht)verkeer veilig af te kunnen wikkelen. Daarom worden de aanpassingen uitgevoerd tijdens het geplande groot onderhoud aan de weg. Zo besparen we kosten, beperken we de overlast voor gebruikers en de omgeving en werken we veilig aan de weg."
Het blijft volgens de provincie niet alleen bij de snelheidsverlaging van 80 naar 60 op de wegen waar dat kan. Ook worden alle oversteken waar geen stoplichten of zebrapaden zijn voor langzamer verkeer vóór 2040 veiliger gemaakt, door een snelheidsverlaging of "een andere passende maatregel". In totaal gaat het om 86 overgangen en ze beginnen met de 19 gevaarlijkste.

Veiligheid en milieu

Het plan draagt niet alleen bij aan de verkeersveiligheid, verwacht de provincie, maar heeft ook "een positief effect op de natuur, geluid en uitstoot". Gedeputeerde Arne Schaddelee: "We zetten hiermee een grote stap in de goede richting: een gezondere leefomgeving voor iedereen die in de buurt van onze provinciale wegen is of woont."
Op 29 juni moet Provinciale Staten nog een akkoord geven voor de plannen van Gedeputeerde Staten. Het provinciebestuur verwacht dat het aanpassen van de wegen in 2040 klaar zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.