Burgemeester voert 'emotionele gesprekken' met bewoners na gasexplosie Bilthoven

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
BILTHOVEN - Burgemeester Sjoerd Potters van de gemeente De Bilt heeft vandaag met de bewoners gesproken van het appartement dat verwoest werd door de gasexplosie van vorige week. "Het waren indrukwekkende en emotionele gesprekken", vertelt hij na afloop.
Burgemeester Sjoerd Potters voerde 'emotionele gesprekken' met bewoners na gasexplosie Bilthoven
De flat aan de Weegschaal in Bilthoven werd donderdag deels verwoest door twee explosies. Bij de gasexplosies raakte zeven hulpdienstmedewerkers gewond en de ravage was enorm.

Ontheemd gevoel

"Ze zijn alles in één klap kwijtgeraakt en zitten nog met veel vragen", aldus burgemeester Potters. "Ze hebben een heel ontheemd gevoel. Ze missen spullen, dierbare sierraden. Opeens ben je alles kwijt. En je kan niet even op de bank gaan zitten en bijkomen. De meeste mensen zitten in een hotel." Potters zegt dat hij het gevoel van de bewoners snapt en dat de gemeente hen "met alles wat we in ons hebben gaat helpen".
Een paar appartementen zijn helemaal weggeslagen. Maar je ziet bijvoorbeeld ook nog was buitenhangen en een jas aan een kapstok. "Het is een heel surrealistisch en akelig beeld", zegt Potters. "Ik was erbij toen de tweede klap kwam. Maar gelukkig konden hulpdiensten snel opschalen. Ik ben in elk geval blij dat er geen zwaargewonden zijn gevallen."
Er moet nog veel geregeld worden. "We gaan met SSW zorgen dat mensen met voorrang een andere woning kunnen krijgen. Donderdag is er een bijeenkomst voor alle 28 huishoudens. Dan gaan we de vragen doornemen die bij hen spelen."
Potters zegt dat het om veel praktische zaken gaat, zoals een (tijdelijke) bankpas. Als het veilig is, kunnen mensen misschien wat spullen uit hun huis halen. Maar dat is nu nog niet aan de orde.
Luister hier naar verslaggever Annemarie de Wit in gesprek met burgemeester Potters.
Verslaggever Annemarie de Wit vertelt op Radio M Utrecht dat ze zelf twee bewoners gesproken heeft. "Die zitten in een chaotische situatie. Ze hebben donderdag alles in één keer achter moeten laten en afgelopen weekend in een hotel overnacht. Vandaag hebben ze als het goed is de sleutel gekregen van een chalet waar ze de komende tijd kunnen verblijven."
De bewoners hebben bijna geen spullen kunnen meenemen. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen of er wel beddengoed en handdoeken in dat chalet zijn. "Samen met de woningstichting gaan we kijken hoe we de mensen kunnen helpen", besluit burgemeester Potters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.