Programma 900 jaar Utrecht: wijkfeesten, circusvoorstellingen en Kensington op de Dom

© RTV Utrecht
UTRECHT - Hierdepiep hoera! Utrecht viert binnenkort haar 900e verjaardag en daarom heeft de gemeente zojuist het bijbehorende feestprogramma bekendgemaakt. En daaruit blijkt dat er allerlei activiteiten zijn op het gebied van kunst en cultuur. Maar ook ideeën van Utrechters zelf zijn in de viering voor ons stadsie verwerkt.
Zo wil de groep van TragePost in Leidsche Rijn 900 kaarten uitwisselen met onbekende stadsgenoten. Mensen die mee willen doen worden in kleinere groepjes opgedeeld en sturen en ontvangen kaartjes van andere deelnemers in hun groep. Een TragePost-groep bestaat meestal uit veertien deelnemers. Elke week gaat er een kaart naar een andere deelnemer. Voordat het begint, ontvang je een adressenlijst en wat informatie van mensen uit je groepje. Doel van de kaartenactie is eigenlijk op een laagdrempelige manier contact leggen.
Speeltuin Bankaplein viert in 2022 ook een bijzonder jubileum: de oudste beheerde speeltuin van Utrecht bestaat 90 jaar. De speeltuin vindt beide verjaardagen de aangelegenheid om een podcastcursus en speciale zomeractiviteiten te organiseren. De hoop is dat door die activiteiten Utrechters zich nog meer verbonden voelen met hun stadsie.
Circus DIEDOM wil de 900e verjaardag van Utrecht aangrijpen om echt de wijk in te gaan. Er wordt geen wijk overgeslagen dus overal zijn circusartiesten te bewonderen. En in de de jongste wijk van Utrecht, Leeuwesteyn, is het extra feest. Eind juni wordt het eerste wijkfeest georganiseerd voor alle bewoners. "Doel van de festiviteiten is ontmoeten, verbinden, participeren en het gezamenlijk bouwen aan een gemeenschap, met oog voor elkaar en ruimte voor iedereen", aldus de wijkbewoners.

Echte verjaardag

2 juni is de dag dat Utrecht echt jarig is en dat is die dag goed te merken. Schoolkinderen in verschillende wijken rappen vanaf 10.00 uur mee met DUIMALOT. Deze jonge Utrechtse rapper, woordkunstenaar en danser schreef ook het liedje dat bij 900 jaar Utrecht hoort: Freedom City.
Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten en die datum is daarmee de officiële verjaardag van de stad. Het thema van de verjaardag is 'Stad zonder muren'. Burgemeester Dijksma zei eerder al dat ze hoopt dat het een echt 'volksfeest' wordt. In totaal staan er tussen 2 juni en 11 november zeshonderd activiteiten op de agenda.
Alle Utrechtse musea openen hun deuren en zijn de hele dag gratis te bezoeken. Paleis Lofen, paleis van keizer Hendrik V waar de stadsrechten zijn getekend, gaat zelfs voor de eerste keer open. Het Utrechts Archief heeft ook een feestelijk programma en dat is niet voor niks: dit is nog steeds de plek waar de originele stadsrechten bewaard worden.
Meer dan duizend Utrechters die net als de stad op 2 juni jarig zijn, krijgen een uitnodiging om samen taart te eten op de Zadelstraat en de Mariaplaats. En ’s avonds zijn alle jarigen welkom om naar het Domcarillon te komen luisteren en naar de Utrechtse band Kensington. Die speelt namelijk samen met stadsbeiaardier Malgosia Fiebig een nummer van de Dom. "Vanaf grote hoogte sluiten we op een echte Utrechtse manier de feestelijke aftrap af", aldus de organisatie.

Hele jaar door feest

Utrecht wil niet alleen op de dag zelf feestvieren maar ook de rest van het jaar wordt stilgestaan bij de 900e verjaardag van de stad. Zo haken grote Utrechtse evenementen als Le Guess Who, Festival Oude Muziek, Goudeamus Muziekweek, Canal Pride, Keti Koti, Rondje Stadeiland en Waterlinie Wandeltocht aan bij de verjaardagfestiviteiten.
Ook als de Spaanse wielerronde De Vuelta de stad aandoet, haken de festiviteiten van het stadsfeest erbij aan. Zo wordt er een gratis festival naast de finish van de Vuelta opgezet. "Iedereen is welkom om de koers te kijken met daarbij verschillende sportieve workshops en activiteiten, inspirerende sprekers en foodtrucks en lokale muziek."
Bekende Utrechtse schrijvers, onder wie Arthur Japin en Ronald Giphart, schrijven een liedtekst over thema's uit de Utrechtse geschiedenis die er nog steeds toe doen, aldus de organisatie. Componist Harry de Wit werkt ook mee en zet de tekst op muziek. Vervolgens komt er een tournee door de Utrechtse wijken en een optreden in TivoliVredenburg.
In september en oktober is er nog de Groate Utreg Kwis. In vier quizrondes kunnen 900 kandidaten hun kennis over de stad laten zien. Maar dit is niet alles, een volledig overzicht van alle festiviteiten is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.