Provincie Utrecht trekt miljoenen uit voor restauratie 19 rijksmonumenten

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht trekt 4,4 miljoen euro uit voor de restauratie en het onderhoud van 19 rijksmonumenten. De hoop is dat de monumenten zo behouden en ook toegankelijk blijven voor het publiek. De miljoenen komen uit het fonds Erfgoedparels.
Alle monumenten die geld krijgen op een rijtje:

de grafkapel van buitenplaats Eyckenstein in Maartensdijk, de Domtoren, het dienstgebouw van Huis Doorn, de Bruinenburgersluis op de grens van Woudenberg en Leusden, de tuinmuur Hoog Beek en Rooyen in Zeist, de Spengense molen in Kockengen, de Lutherse kerk in Utrecht, Leerhotel het Klooster in Amersfoort, het raadhuis van Woudenberg, het koetshuis van Nijenrode, de toren van de Catharinakerk in Utrecht, de watertoren aan de Neckardreef in Utrecht, de stallen van de Vinkenhoef in Amersfoort, het Stoomgemaal Teylingens in Kamerik, de Oude Sluis van Vreeswijk, de Rijksmunt in Utrecht, de directievilla van Cereol in Utrecht, het sterrenbos van buitenplaats Zuylestein in Leersum en het Maarschalkerweerorgel in Mijdrecht.

"Ik kan er altijd erg van genieten als ik een van deze prachtige rijksmonumenten bezoek en dat gun ik iedereen. Als provincie investeren we in ons erfgoed, omdat het belangrijk is om ons erfgoed te behouden voor nieuwe generaties en de verhalen te vertellen die erbij horen", aldus gedeputeerde Rob van Muilekom.

Subsidie voor rijksmonumenten

De 19 rijksmonumenten zijn nu geselecteerd omdat ze volgens de provincie voldoen aan een aantal criteria zoals: urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Extra geld is uitgetrokken voor rijksmonumenten waarbij er verduurzaamd wordt of wanneer ze een sociaal-maatschappelijke herbestemming hebben gekregen.
Eén van de projecten die voldoet aan de voorwaarden van de provincie is de Spengense molen in Kockengen. De restauratie bestaat hier onder meer uit het vervangen van de verschillende onderdelen die verrot zijn. De watertoren in het Utrechtse Overvecht komt ook in aanmerking omdat die omgetoverd wordt tot een multifunctioneel gebouw waarin woningen komen en voorzieningen voor de buurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.