Je master halen en daarna ook meteen voor de klas: UU en HU starten pilot

UTRECHT - Een nieuwe pilot tegen het grote lerarentekort op het basisonderwijs. Vanaf september kunnen studenten de master onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht (UU) combineren met de pabostudie aan de Hogeschool Utrecht (HU). De zogeheten Mpabo moet voor verlichting gaan zorgen op de Utrechtse basisscholen.
Onderwijskundige Luce Claessens deed het 20 jaar geleden op eigen houtje: een master combineren met de pabo. Zelf de roosters naast elkaar leggen. Hopen dat een stagedag niet tegelijk valt met een belangrijk hoorcollege. En soms toch moeten kiezen tussen het hoorcollege van de masteropleiding of de lessen aan de pabo.
Van veel bachelorstudenten krijgt Claessens te horen dat zij graag voor de klas willen staan, maar tegelijkertijd ook een masterdiploma willen om zichzelf te ontwikkelen of simpelweg het papiertje willen hebben om meer opties voor later open te houden. Maar weinig studenten willen dit net als Claessens op eigen houtje doen. De praktische onmogelijkheid van een dubbele studie die niet op elkaar is aangesloten hoopt zij met de Mpabo weg te halen.
Stages op scholen
Student Hieke Lampe heeft altijd voor de klas willen staan, maar wilde na haar vwo-diploma haar keuzemogelijkheid zo breed mogelijk houden. Na haar bachelor sociale wetenschappen kiest ze nu voor de Mpabo. "Het is perfect voor mij. Met dit traject krijg ik de theorie van Onderwijswetenschappen, maar ook de praktijkervaring van stages op scholen."
Direct na afronding van de Mpabo wil zij eerst een tijdlang voor de klas staan en ervaring opdoen. Maar door de master heeft zij ook de mogelijkheid daarna wat anders in het onderwijs te doen. Zoals het ontwerpen van nieuwe lesmethodes of een plek in het onderwijsbestuur.
Vernieuwing
De nieuwe lichting masterstudenten onderwijswetenschappen is de eerste die deel mag nemen aan de pilot. In de toekomst wordt de combinatie master en pabo mogelijk ook aangeboden bij andere opleidingen.
Met deze pilot hopen de UU en de HU iets te doen tegen het lerarentekort. Daarnaast kunnen de nieuwe masterjuffen en mastermeesters ook zorgen voor vernieuwing in het onderwijs, hoopt onderwijskundige Claessens. "Zij kunnen met hun academische achtergrond onderzoek de school inbrengen en weten ook hoe je onderwijsverandering teweegbrengt."