Natuurlijk Zoëy: geen paardenbloemen, geen weidevogels

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Denk je aan de zomer, dan denk je aan paardenbloemen. Toch? Maar wat blijkt, het gaat heel slécht met de paardenbloem. Waar vroeger - zo'n vijftig jaar geleden - in een weiland toch zeker wel zestig verschillende soorten bij elkaar stonden, zijn er nu vaak nog maar een paar soorten.
Iedere zaterdag kunt u bij RTV Utrecht het programma 'Natuurlijk Zoëy' bekijken. Presentator Eddy Zoëy neem ons mee naar bijzondere plekken in de Utrechtse natuur. In deze nieuwe serie - met extra aandacht voor duurzaamheid en diversiteit - gaat hij op zoek naar onder andere ijsvogels, rupsen, raven en deze week: paardenbloemen.

Stikstofvreters

Karst Meijer is botanist - plantkundige - en sinds het eind van de jaren '70 gespecialiseerd in paardenbloemen. "Waarom ik voor paardenbloemen koos?", lacht Meijer. "Het zijn hartstikke slimme bloemen, zo kunnen ze zichzelf klonen, zonder bestuivers. En alleen al in Nederland komen - of eigenlijk: kwamen - er 250 verschillende soorten voor!"
Dat het nu zo slecht gaat met de paardenbloem is een combinatie van het huidige weidebeheer, maaien en bemesting. Meijer: "Wat er nu nog veel in het weiland staat noemen wij 'stikstofvreters'. Je moet je voorstellen dat we in 60 jaar 85 procent van de biodiversiteit van de paardenbloemen kwijt zijn geraakt. Alleen soorten die heel goed tegen veel stikstof kunnen, houden het tegenwoordig nog vol."
Eddy leert verrassende weetjes over de paardenbloem
Met het afnemen van het aantal paardenbloemen, gaat het ook slechter met de weidevogels. Niet zo gek, legt Meijer uit: "Als de kuikens uit het ei komen, moeten ze de eerste drie weken op snavelhoogte eten. Dat deden ze vroeger van de insectjes op paardenbloemen, maar als die er niet meer zijn, hebben die stumperds niets te eten."

Het nieuwe rubber

Behalve dat paardenbloemen belangrijk zijn voor weidevogels en insecten, heeft ook de industrie interesse in de gele bloem.
Paarenbloemensap - of 'melk' zo je wilt - is het nieuwe rubber. Nederlandse wetenschappers is het gelukt om uit de paardenbloem latex te halen dat gebruikt kan worden voor banden. En dat is winst, want normaal wordt rubber gemaakt uit fossiele brandstoffen óf van rubberbomen. En voor die rubberbomen kappen producenten enorme stukken regenwoud. Dat is allemaal niet nodig voor rubber uit paardenbloemen. Een hectare van die bloemetjes kan tot wel 750 kilo rubber opleveren.
Eddy met Karst op zoek naar een moeraspaardenbloem.
Eddy met Karst op zoek naar een moeraspaardenbloem. © RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.