Geplaagd fietspad aan Utrechtse Croeselaan volgende week hersteld

© 'Marc van Rossum du Chattel'
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat vanaf 7 mei het fietspad aan de Croeselaan herstellen. Over het fietspad ter hoogte van de Rabobank was veel te doen nadat bleek dat de toplaag niet bestand was tegen vorst en dooi.
Het fietspad werd drie jaar geleden juist trots door de gemeente gepresenteerd als duurzaamste fietspad ter wereld. Het was gemaakt van RaMaC, een nieuwe betonsoort die gemaakt kan worden met veel minder CO2-uitstoot dan traditioneel beton. RaMaC zou ook zo'n dertig jaar mee moeten gaan.
Niet alleen het fietspad zelf was zo duurzaam mogelijk. Zo werden de verkeersborden gemaakt met bamboe in plaats van staal en werd er dimbare led-verlichting gebruikt.
Begin 2021 bleek dat het gladde asfalt was veranderd in een soort grindpad. Na berichtgeving van RTV Utrecht over de problemen, stelden verschillende politieke partijen vragen aan het college over de ontstane situatie.
Als verklaring liet het college weten dat vorst de boosdoener was. Het materiaal bleek niet bestand tegen snel opvolgende vorst- en dooicycli. Waarom RaMaC zo kwetsbaar bleek, werd niet helemaal duidelijk.
Onderzoek van de gemeente toonde wel aan dat niet het hele fietspad gerenoveerd hoeft te worden. Alleen de toplaag wordt vervangen. Daar wordt dit keer wel 'gewoon' beton voor gebruikt. Dit beton bevat wel 'hergebruikte grondstoffen' meldt de gemeente. Voor de werkzaamheden zijn twee weken uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.