Na twee jaar corona weer schouder aan schouder bidden bij het Suikerfeest in Utrecht

Provincie Utrecht - Bij de moskee op het Attleeplantsoen in het Utrechtse Kanaleneiland is het ochtendgebed aan de gang als Karim Ennahachi op Radio M Utrecht vertelt over het Suikerfeest. "Jullie hadden erbij moeten zijn. Honderden mensen, echt honderden mensen. Het is zo gemoedelijk, de saamhorigheid. Het is zo mooi om dit mee te maken. Zo dicht bij elkaar met het gebed."
"Dat je schouder aan schouder, voet aan voet na twee jaar weer samen tot god bidt. Twee jaar lang leek het niet normaal te zijn, maar nu is het gaande. Ik word echt emotioneel als ik dit zie."
Ennahachi is buurtvader in Kanaleneiland. Hij heeft een drukke vastenperiode achter de rug. Hij regelde honderden maaltijden voor mensen die het minder goed hebben. De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan direct na zonsondergang wordt gegeten. Op het hoogtepunt waren dat er zevenhonderd per avond.
En dan kwamen daar ook nog duizend tot tweeduizend maaltijden voor verschillende gevangenissen bij. "Die mensen mogen we ook niet vergeten", zegt Ennahachi. "Het is liefde van de mensen die buiten zitten voor mensen die binnen zitten. We maken allemaal fouten we zijn allemaal mens. Dat wil niet zeggen dat we deze groep moeten vergeten."
Met het Suikerfeest, wat eigenlijk Eid al-Fitr heet, komt de ramadan ten einde. Ennahachi wil stilstaan bij de alle vrijwilligers die hebben geholpen met de iftarmaaltijden. Weer een brok in de keel. "Ik dank ze zo erg diep uit mijn hart, met heel veel liefde."
Genoeg. Nu is het tijd voor feest met familie, vrienden, buurtbewoners. Op de Marshalllaan is snoep en siroop voor de kinderen, koekjes en thee voor volwassenen. "Na twee jaar ellende nu gezellig losgaan met z'n allen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.