Opvangboot meert aan in Utrecht voor Oekraïense vluchtelingen

© RTV Utrecht
Utrecht - Aan de Keulsekade in Utrecht is een boot aangemeerd waar ongeveer tweehonderd vluchtelingen kunnen wonen. Vanaf eind deze maand kunnen Oekraïners hun intrek nemen voor een periode van maximaal twaalf maanden.
De opvangplekken op de boot zijn vooral geschikt voor vrouwen, kinderen en ouderen. De Tussenvoorziening zorgt voor begeleiding voor de bewoners. De boot ligt ter hoogte van het parkeerterrein van de Douwe Egbertsfabriek.

Meer opvang in Lombok

Ook op de Kanaalstraat is een nieuwe opvanglocatie gerealiseerd. Vanaf begin mei zijn 19 kamers beschikbaar op Kanaalstraat 173. In totaal kunnen maximaal veertig personen in het pand van woningcorporatie Bo-Ex verblijven. Deze locatie is geschikt voor alleenstaanden, stellen, echtparen en moeders met een of twee kinderen.
"De gemeente Utrecht wil als mensenrechtenstad natuurlijk bijdragen aan veilige en menselijke opvang van vluchtelingen in Nederland", schrijft de gemeente. "En we zijn daar ook toe verplicht." In totaal moeten er snel mogelijk achthonderd opvangplekken langdurig beschikbaar komen. "Het kan zijn dat noodopvang voor langere tijd nodig is, daarom zoeken we naar plekken die zo huiselijk en stabiel mogelijk zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.