Huur van Museum Valkenheide opgezegd, maar museum wil pand niet uit: 'Hopelijk komen ze tot inzicht'

© Museum Valkenheide
Maarsbergen - Museum Valkenheide moet weg uit het pand waar het nu zit. Het gebouw in Maarsbergen wordt beheerd door zorginstelling Pluryn, maar die heeft de huur opgezegd. Het gebouw verkeert namelijk in slechte staat en is niet meer brandveilig.
Opknappen kost te veel geld en dus moet het museum op zoek naar een andere locatie. Het museum is inmiddels gesloten en voor 1 juni moet de collectie over de jeugdzorg in Nederland uit het pand zijn, tot verbazing van Folkert Nijboer, voorzitter van het stichtingsbestuur van het museum.
"De sloten zouden op 1 mei worden vervangen, maar wij zijn Pluryn voor geweest en hebben zelf de sloten vervangen. We laten ons niet als kleuters behandelen. Wij kunnen in ieder geval nog naar binnen", vertelt hij.

'Kan niet anders'

Nijboer is teleurgesteld in de gang van zaken, en hoopt op een goed gesprek met de zorginstelling. "Ons materiaal is historisch en 110 jaar oud. We zitten al 22 jaar in dit pand en het is niet onveilig. Er zitten nieuwe rookmelders in en de brandblussers worden regelmatig gecontroleerd. En zo groot is onze ruimte niet", vertelt hij.
Zorginstelling Pluryn zegt in een reactie de sluiting te betreuren, maar dat het niet anders kan: "Aanleiding is de recente veiligheidsscan. De geconstateerde gebreken blijken dusdanig groot dat Pluryn niet langer verantwoordelijkheid kan nemen voor het gebruik van het pand. De gebreken zijn bouw- en installatietechnisch van aard en doen zich onder andere voor op het gebied van de Arbowet en brandveiligheid", aldus woordvoerder Wim Mulder.
"Maar gezien de financiële en maatschappelijke positie heeft Pluryn op korte termijn geen mogelijkheden om het gebouw op te knappen."

Museum legt zich er niet bij neer

Bij het museum zijn ze teleurgesteld. "Wij hebben een gesprek gevraagd om er samen uit te komen. Toen zeiden ze dat ze wel een gesprek wilden voeren, maar dat ze dan alleen komen vertellen dat we eruit moeten. Nou, dat noemen wij geen gesprek. De onderhandelingsruimte is nul."
Waar het museum met de collectie heen moet, blijft onduidelijk. "Er is ons niks aangeboden of een weg gewezen waar we naartoe kunnen. Maar de gemeente probeert ons nu te helpen dus dat is heel sympathiek. Maar wij willen gewoon in dit pand blijven", zegt hij stellig.
Inmiddels is de buurt volgens Nijboer een petitie gestart en ook oud-medewerkers komen in actie: "Hopelijk komt Pluryn zo tot inzicht dat dit museum waardevol is en dat ze een ander beleid moeten voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.