Onrust bij noodopvang Kamp van Zeist, COA spreekt van 'kinderziektes'

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Zeist - Een deel van de vluchtelingen in Kamp van Zeist is ontevreden over de noodopvang. De gemoederen liepen zo hoog op dat een man afgelopen vrijdag is gearresteerd omdat medewerkers zich bedreigd voelden.
Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De noodopvang is vorige week donderdag in gebruik genomen. Er verblijven nu zo'n 150 vluchtelingen, onder wie ook 100 vluchtelingen die eerder nog tijdelijk werden opgevangen in het voormalige Holland Casino aan de Overste den Oudenlaan in Utrecht.
In totaal is er plek voor 200 vluchtelingen, van wie de laatsten deze week zullen arriveren. Het gaat vooral om mensen uit landen als Afghanistan, Syrië, Iran en Irak. Oekraïense vluchtelingen worden niet in Kamp van Zeist opgevangen.

Weinig privacy

Het COA gaf eerder al tijdens een rondleiding aan RTV Utrecht toe dat mensen hier weinig privacy zouden hebben. Zo slapen in de geïmproviseerde kamers zes mensen. Een plafond is er niet. Een gordijn scheidt een kamer van de gang.
De vluchtelingen hekelen nu dan ook vooral het gebrek aan privacy, zoals in de slaapverblijven. Ook kunnen de wc's niet op slot en hangt voor de douche alleen een gordijn. Vrouwen zouden zich daardoor onveilig voelen.

Eerlijk blijven

Een woordvoerder van het COA zegt de klachten serieus te nemen. "Alles wat we kunnen oplossen, lossen we op." Deels gaat het ook om kinderziektes zegt hij, zoals de verwarming die niet goed was afgesteld. Concrete toezeggingen over alle aanpassingen, zegt hij niet te kunnen doen. "Dat moeten we eerst bespreken met het bedrijf dat de voorzieningen heeft neergezet, om zo te kijken wat mogelijk is."
Wel wil hij eerlijk blijven naar de vluchtelingen toe. "Het blijft een noodopvang, dus het zal nooit zo ideaal worden als je het vergelijkt met een gewoon azc. We gaan met de mensen in gesprek."
De man die afgelopen vrijdag werd opgepakt, is inmiddels weer vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.