Utrechtse schaaktafels veroveren Nederland én de rest van de wereld: 'Ja dat is nogal wat'

Jesús Medina Molina is de initiatiefnemer van deze schaaktafels. Hier in het Utrechtse Máximapark stonden de eerste 'Urban Chess'-tafels van Nederland.
Jesús Medina Molina is de initiatiefnemer van deze schaaktafels. Hier in het Utrechtse Máximapark stonden de eerste 'Urban Chess'-tafels van Nederland. © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het begon allemaal in Utrecht en nu staan ze overal in Nederland in openbare ruimtes: de schaaktafels. Het initiatief Urban Chess is zo'n succes dat binnenkort de honderdste locatie met schaaktafels geopend gaat worden.
Dit tot vreugde van Jesús Medina Molina. Fanatiek schaker uit Vleuten en oprichter van het initiatief Urban Chess. "Ja dat is nogal wat. Ik ben vier jaar geleden begonnen in het Máximapark met drie schaaktafels, inmiddels zijn het er zeven. En in de loop der jaren is het uitgegroeid tot honderd. In mei wordt de honderdste geopend in het Agathepark in Krommenie in de gemeente Zaanstad."

Goed voor de gezondheid

De gedachte achter Urban Chess is eigenlijk om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. Het is volgens Medina Molina dan ook zoveel meer dan een leuk spelletje. "Die schaaktafels in parken en pleinen zorgen ervoor dat er veel meer ontmoetingen zijn tussen jong en oud. Bij welke sport in de openbare ruimte zie je dat nou nog? Iemand van 80 jaar kan een partijtje spelen tegen iemand van 8 jaar bij wijze van spreken."
Volgens de Utrechter is het daarnaast ook goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de mens. "Er is heel veel eenzaamheid in de samenleving en je ziet mensen naar die schaaktafels trekken en een praatje maken. En je houdt je brein fit. We hebben in Nederland 295.000 mensen met een vorm van dementie en die schaaktafels zorgen ervoor dat je je brein fit kan houden."
En niet alleen in Nederland worden schaaktafels geplaatst. Het initiatief Urban Chess gaat de landsgrenzen over. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Uganda is men bezig met de openbare schaaktafels te kopiëren. "In Latijns-Amerika in El Salvador wordt het ook opgepakt en kijkt men naar hoe het hier gaat in Nederland om het daar te kopiëren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.