Podcast Stadhuisplein Utrecht: 'Over twee weken nieuw Utrechts college'

© Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Deze maand komt er een nieuw Utrechts college. Dat denkt het panel van de maandelijkse politieke podcast Stadhuisplein Utrecht. Het nieuwe panellid Dimitri Gilissen denkt zelfs dat het al binnen twee weken beklonken kan zijn. Wel maakt het panel zich zorgen over de communicatie die dit beoogde college voert met de rest van de raad en de samenleving. Een vorm van besturen die veel opener is, zou een dringend noodzakelijke trendbreuk zijn, zo betoogt oud-wethouder Yet van den Bergh.
Het blijft speculeren, over hoe de onderhandelingen gaan. Maar het panel bestaat niet uit de eerste de beste. Dimitri Gilissen was tot voor kort de fractievoorzitter van de VVD en onderhandelde in het verleden zelf ook mee over nieuwe coalities. Yet van den Bergh was wethouder voor Leefbaar Utrecht en Arjan Kleuver was raadslid voor D66. Stuk voor stuk kennen ze het klappen van de zweep.
Volgens het panel zijn er geen grote issues meer die de zaak kunnen verstoren. Gilissen zegt daarover: "Reken maar dat de grootste barrières en knelpunten al besproken zijn en de meeste plooien allang zijn gladgestreken." Ook het dossier Rijnenburg zal de zaak niet laten knappen volgens de liberaal. "GroenLinks voert al jaren een achterhoede gevecht, die woningen in Rijnenburg gaan er gewoon komen, de vraag is alleen in welk tempo."
De hele podcast kan je hier beluisteren:
Arjan Kleuver maakt daarbij wel een kanttekening, GroenLinks geeft zich zelden snel gewonnen. "Het is lastig onderhandelen met GroenLinks, die nemen een stelling en punt. Als er helemaal niet bewogen wordt is het lastig onderhandelen. Het kan nog fout, alleen niemand weet dat, dus alles wat je er over zegt is pure speculatie." En daar krijgt het oud-raadslid van D66 bijval van de VVD-er: "Nothing is agreed untill all is agreed. Het kan zo maar gebeuren, en ik heb dat ook meegemaakt, dat bij het sluiten van de markt, partijen ineens zenuwachtig worden, gaan draaien en zeggen dat ze met dit resultaat niet bij hun achterban kunnen aankomen."

Poppetjes

Oud-Leefbaar Utrechter Yet van den Bergh vindt het zorgelijk dat de communicatie met de rest van de stad niet goed gaat, en dus maakt ze zich zorgen over de toekomst van dit college. En dan kijkt ze vooral naar GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk: "Dat is iemand die een fysieke stempel drukt op de stad en niet het gesprek zoekt. Ik vind dat echt niet kunnen. Ik vind dus dat het nieuwe college daar beter op moet sturen." En dus hoopt Van den Bergh in het geval van Van Hooijdonk op 'een functie elders'.
Het panel is redelijk unaniem in hun verwachtingen over de andere poppetjes. D66 vaardigt zittend wethouder Eelco Eerenberg af en de verwachting is dat ook Anke Klein blijft. Voor de ChristenUnie zal ongetwijfeld Rachel Streefland zitting nemen in het nieuwe college, zij verving vlak voor de verkiezingen Maarten van Ooijen die naar Den Haag vertrok. Voor Student & Starter zet het panel van de podcast hun geld op Eva Oosters. Arjan Kleuver vraagt zich daarbij wel af of de wethouder van deze partij dan ook na twee jaar wisselt, net als de raadsleden.
Kleuver betreurt het vertrek van Klaas Verschuure (D66). Kleuver is voorzitter van het Centrum Management Utrecht, bij de ondernemers lag Verschuure erg goed. "Ik hoop dat Linda Voortman blijft, ik vind het een erg prettige wethouder, met wel een sociaal gezicht, maar zonder dat verstikkende en beknottende wat je ook kan hebben", zegt Kleuver over een andere kandidaat voor GroenLinks. Voor de PvdA zal het een grote verrassing zijn wie de wethouders kandidaat is, volgens het panel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.