Julia (15) en Sam (13) uit Zeist spelen in de oorlogsfilm van de Nationale Kinderherdenking

Zeist - Op 4 mei wordt er op het voorplein van Madurodam weer een Nationale Kinderherdenking gehouden, die tegelijkertijd plaatsvindt met de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dit jaar staat de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’ centraal. De 15-jarige Julia Weekers en haar 13-jarige broertje Sam uit Zeist spelen een hoofdrol in deze film.
De jonge hoofdrolspelers komen tijdens de film in een oorlog terecht. De film speelt zich af in deze tijd hier in Nederland. Tijdens het verhaal worden de kinderen gedwongen om keuzes te maken. Daarbij wordt er aan de kijker gevraagd wat hij of zij zou doen. De kijker bepaalt daardoor hoe het verhaal verloopt en elke keuze heeft verschillende gevolgen. De film kan daardoor op acht verschillende manieren eindigen.

Leven in vrijheid

Dorien Korsten, producent van Nationale Kinderherdenking 4 mei, vindt het belangrijk dat kinderen leren dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland kunnen leven in vrijheid. "Met deze inleving in een fictieve oorlog waarbij kinderen uitgedaagd worden tot nadenken, willen we nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aansluiten. Het maakt oorlog invoelbaar in deze tijd."
Julia en Sam uit Zeist kregen dus de eer om in de interactieve film te spelen. Ze vertolken de rollen van Yara en Storm. "Het was voor ons allebei een droom om in een film te spelen en dat we dat samen met elkaar konden doen maakte het extra bijzonder."

Oekraïne

Tijdens de eerste draaidagen van de film begon de oorlog in Oekraïne. "Dat kwam bij ons allemaal wel heel erg binnen. Voor ons was het ook een soort bevestiging dat het goed is om kinderen te laten beseffen: vrijheid en vrede is niet vanzelfsprekend", zegt Koster. Het zorgde bij Sam voor een dubbel gevoel tijdens het filmen. "Je was steeds met je hoofd bij Oekraïne, maar daardoor kon je je ook wel beter inleven in je rol, omdat het zo dichtbij was ineens."
Morgen zullen Julia en Sam aanwezig zijn bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. De film zal dan getoond worden aan 5000 mensen, waarbij kinderen online mee kunnen kijken en kunnen stemmen op de keuze die gemaakt moet worden. Hoe de film morgen precies zal eindigen is dus nog spannend. "Afhankelijk van de meeste stemmen wordt de volgende keuze in de film gemaakt. Dat maakt het voor ons als maker wel spannend, we weten nog niet precies welk verhaallijn morgen getoond zal worden", zegt Korsten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.