Opvang Oekraïense vluchtelingen in Utrecht wordt steeds lastiger

© Brandweer
Provincie Utrecht - Het wordt in onze provincie steeds lastiger plekken te vinden waar Oekraïense vluchtelingen kunnen worden gehuisvest. Er komen nog altijd meer opvangplekken bij, maar de toestroom van vluchtelingen is nog groter. Dus heeft de Utrechtse veiligheidsregio steeds meer moeite voor iedereen een plek te vinden.
"Gemeenten zijn druk bezig nieuwe locaties beschikbaar te krijgen", zegt woordvoerder Henri van Maanen. "Maar we zitten zo goed als vol", aldus Van Maanen.
Dus worden Oekraïners steeds vaker doorgeplaatst naar plekken buiten de provincie. "We proberen ze in de buurt te houden, maar soms lukt dat niet." Een verplaatsing naar de andere kant van Nederland levert volgens Van Maanen wel eens vraagtekens op bij vluchtelingen, omdat het voor hen moeilijk in te schatten is hoe ver dat is.
"Noord-Nederland lijkt op onze landkaart ver, maar ze moeten dat in het juiste perspectief zien en dat is lastig. Vergeleken met hun land is twee uur reizen een verplaatsing binnen Kiev, maar hier is het een ander deel van Nederland. Dus eigenlijk is het niet zo ver weg."

Dagelijks 50 tot 60 aanmeldingen bij Jaarbeurs

In totaal heeft de veiligheidsregio zo'n 3000 mensen vanuit de eerste aanmeldlocatie in de Utrechtse Jaarbeurs doorverwezen naar opvangplekken in de provincie. Dagelijks melden gemiddeld zo'n vijftig tot zestig mensen zich bij de locatie, die grotendeels na een nacht slapen worden doorgeplaatst, aldus Van Maanen.
In Rotterdam en omstreken zijn momenteel alle opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen bezet, meldt de veiligheidsregio daar. Vorige week donderdag waren er daar nog ruim duizend opvangplekken meer beschikbaar dan dat er Oekraïners waren. Sindsdien is het aantal opvangplekken afgenomen met bijna zeshonderd, maar nam het aantal Oekraïners dat wordt opgevangen juist toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.