Dodenherdenkingen op Domplein en Grebbeberg weer met publiek, kijk hier onze uitzendingen terug

Utrecht - In heel de provincie Utrecht zijn vanavond alle slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. Na twee coronajaren gebeurde dat voor het eerst weer met publiek.
Als vanouds stond het Utrechtse Domplein vol met mensen. Gezamenlijk waren zij vanaf 20.00 uur twee minuten stil. Daarna hield burgemeester Sharon Dijksma een toespraak. Daarin had ze speciale aandacht voor de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier, wiens nabestaanden ook aanwezig waren bij de herdenking. Samen met de burgemeester legden zij een krans.
Ook sprak Dijksma in haar speech over de oorlog in Oekraïne. Ze gaf aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en een oorlog per definitie zinloos.
Voorafgaand aan de herdenking werd in de Domkerk een jeugdtheatervoorstelling opgevoerd over verzetsvrouw Van Lier. Om 19.30 uur begon een stille tocht vanaf het Pieterskerkhof naar het Domplein.
Kijk hieronder de herdenking op het Domplein terug:

Rhenen

Bij Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen werd traditiegetrouw de Nationale Militaire Dodenherdenking gehouden. Daarbij waren, net als voorgaande jaren, prinses Margriet, haar man Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan aanwezig.
Hieronder is de herdenking in Rhenen terug te zien:
In Amersfoort was een stille tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. De burgemeesters van Amersfoort (Lucas Bolsius) en Leusden (Gerolf Bouwmeester) liepen mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.