Liveblog Bevrijdingsdag: Vrijheidsvuur brandt in Baarn | Relatief weinig Utrechters herinneren zich de bevrijding nog

Provincie Utrecht - Na twee coronajaren kan vandaag eindelijk weer volop Bevrijdingsdag gevierd worden. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle gebeurtenissen.

18.30 uur Vliegtuigen boven Baarn, bij het nieuwe Bevrijdingsfestival

17.00 uur Veenendaal vergaapt zich aan oude legervoertuigen

Een colonne oude Canadese legervoertuigen trok vanmiddag door Veenendaal. De stoet bootste de voedseltransporten na, die in de dagen voor de bevrijding over de Utrechtse Heuvelrug trokken. En de Veenendaalse jeugd mocht vandaag ook even achter het stuur.

16.05 uur Ook de vrijmarkt in Lombok is razend druk.

Niet alleen het Bevrijdingsfestival, ook de traditionele vrijmarkt in de Utrechtse wijk Lombok is weer net zo populair als voor de coronatijd. Veel Utrechters komen op de rommelmarkt af en de zaken gaan goed. Het is overigens niet bekend of het hondje op de foto ook te koop is...

15.39 uur 'We mogen weer'

"We mogen weer!" Bijna alle bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Utrecht staan stil bij het gevoel van vrijheid na de coronapandemie. Mensen zijn dolblij weer de deur uit te kunnen. Maar velen denken toch ook aan die afschuwelijke situatie in Oekraïne.

15.10 uur Flinke rij bij Bevrijdingsfestival

Nu het na twee jaar weer mag en het buiten, hoewel het zonnetje nog niet zo fel schijnt, lekker warm is, stroomt het vol bij het Bevrijdingsfestival. Er staan inmiddels flinke rijen voor de ingang.

13.02 uur Bevrijdingsfestival stroomt langzaam vol

Het zonnetje laat nog heel even op zich wachten, maar langzaam maar zeker druppelen de eerste bezoekers binnen in park Transwijk. Het eerste optreden, van rapper Fresku, zit er ook al op. Verslaggever Hannah Cammeraat is erbij.

12.47 uur Directeur Bevrijdingsfestival: 'Stilstaan bij tegenstellingen in de maatschappij'

Het thema van het Bevrijdingsfestival is dit jaar 'vrijheid in verbondenheid'. Dat is nu misschien wel toepasselijker dan ooit, denkt festivaldirecteur Manja Kerstholt. "Na twee jaar corona hebben we gemerkt dat die verbondenheid toch ook tegenstellingen heeft gebracht in de maatschappij. We vinden het belangrijk dat we elkaar tegemoetkomen en naar elkaar blijven luisteren en de dialoog aangaan."

12.03 uur Ambassadeurs van de Vrijheid per heli vertrokken naar festivals

Ambassadeurs van de Vrijheid zijn donderdagochtend vertrokken voor hun tournees langs de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Artiesten Suzan & Freek, Fresku, Donnie en Duncan Laurence vertrokken allemaal vanaf vliegbasis Gilze-Rijen.
Drie helikopters van Defensie vliegen met de ambassadeurs naar in totaal veertien festivals in alle twaalf provincies. Zangduo Suzan & Freek en rapper Donnie hebben daarbij ieder hun eigen helikopter tot hun beschikking. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence en rapper Fresku delen een vliegtoestel en reizen gedurende de dag ieder ook stukjes met de bus.
"Voor mij is vrijheid een van de meest heilige woorden, misschien wel hét heiligste woord", zegt Fresku vlak voor hij in een van de legerhelikopters stapt om naar het eerste festival van de dag te gaan. "Hiphop is een genre waar je heel veel informatie in kwijt kan. Ik voel me als rapper dan ook het gezicht van het vrije woord. Ik vind het ambassadeurschap een mooi iets. We doen iets belangrijks vandaag."
De Bevrijdingsfestivals zijn naast Utrecht nog in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Vlissingen en Rotterdam. Het is voor het eerst in twee jaar dat de festivals weer doorgaan nadat ze vanwege de coronapandemie in 2020 werden afgelast en de optredens in 2021 via een livestream te volgen waren.

11.55 uur Vrijmarkt in Lombok stroomt vol

Twee jaar lang kon de traditionele vrijmarkt in de Utrechtse wijk Lombok niet plaatsvinden door corona, maar deze Bevrijdingsdag vindt de kleedjesmarkt weer gretig aftrek.
Heb jij nu ook een leuke foto gemaakt van Bevrijdingsdag in de provincie Utrecht? Mail deze dan naar nieuws@rtvutrecht.nl.

11.40 uur Bevrijdingsfestival staat stil bij oorlog in Oekraïne

Om 16.55 uur, oftewel vijf voor vijf, wordt op alle veertien Bevrijdingsfestivals aandacht gevraagd voor de mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Dit jaar staat het moment extra in het teken van de oorlog in Oekraïne, zo laat een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten.
Sprekers uit Oekraïne maken op alle podia een statement en ze roepen op tot steun aan de slachtoffers van de oorlog. Elk festival geeft een eigen invulling aan het moment.
Daarnaast kan het publiek, zoals elk jaar, deelnemen aan het symbolische moment, door een selfie te maken en die te delen op sociale media met de hashtag #5voor5. Al die foto's worden verzameld en getoond op de schermen van de podia op de veertien festivals.

09.38 uur CBS: relatief weinig Utrechters hebben herinneringen aan bevrijding

Naar schatting maakten 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Veruit het grootste deel van hen was destijds een kind. In Utrecht, Amsterdam en Urk is de groep van mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog hebben relatief gezien het kleinst.
Ongeveer 27.000 Nederlanders die nu nog leven, waren ten tijde van de bevrijding al 18 jaar of ouder. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers, waarbij is gekeken naar het aantal inwoners van 77 jaar en ouder.
Het aantal mensen dat de bevrijding mee heeft gemaakt daalt logischerwijs elk jaar verder. Vooral de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was wordt snel kleiner. Ongeveer driekwart van die groep bestaat uit vrouwen.
De bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen. Een half jaar later - begin mei - gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd.

08.03 uur Eerst ontbijten, dan vrijheidssvuur Baarn aansteken

In Sporthal De Trits in Baarn zijn vijftig kinderen aan het ontbijten. Ze hebben vannacht het vrijheidsvuur van Wageningen naar Baarn gebracht. Na het ontbijt lopen ze richting De Brink om ook in Baarn het vrijheidsvuur te ontsteken. Radioverslaggever Kees Hoogendijk schoof aan bij het ontbijt.

07.21 uur Bevrijdingsfestival Utrecht heeft 'meerdere vrijheden te vieren'

In het radioprogramma Utrecht is wakker op Radio M Utrecht blikt Malou te Wierik van Bevrijdingsfestival Utrecht vooruit op de dag die komen gaat. Ze staat daarbij ook stil bij de oorlog in Oekraïne.

06.30 uur Weer volop feesten in de provincie

Na twee jaar wordt Bevrijdingsdag weer volop gevierd. Zo kun je in Utrecht vanaf 11.30 uur terecht in Park Transwijk voor optredens van onder andere Fresku, My Baby, Karsu, Sevn Alias en WIES. Ben je om 23.00 uur nog niet uitgefeest? Dan is er in TivoliVredenburg een afterparty met Gotu Jim.
In Amersfoort barst het feest los op het Krankeledenplantsoen. Vanaf 14.00 uur treden daar verschillende bands en dj's op.
Ook bij Paleis Soestdijk is vandaag een Bevrijdingsfestival en bij Kamp Amersfoort zijn vandaag, net als gisteren, gratis rondleidingen.

06.00 uur Welkom

Goedemorgen en welkom. In dit liveblog houden we je de hele dag op hoogte van hoe Utrecht vandaag volop de vrijheid viert. Heb je zelf een leuke foto? Stuur deze dan het liefst liggend en in hoge resolutie naar nieuws@rtvutrecht.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.