Samenleven met de wolf: 'Wen er maar aan!'

In de laatste aflevering hoopt Margreet toch nog een wolf in het wild te zien
In de laatste aflevering hoopt Margreet toch nog een wolf in het wild te zien © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De wolf heeft zich in een paar maanden in bijna heel Nederland laten zien. Behalve de gevestigde roedels op de Veluwe, zien we zwervende wolven op zoek naar een eigen territorium nu door het hele land. Van Zeeland tot Friesland, van Utrecht tot Zuid-Limburg. En of je daar nu blij van wordt of niet, we moeten er wel aan wennen.
Hoe ziet een provincie Utrecht 'met wolf' er uit?

De Utrechtse wolf

Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging houdt zich al jaren bezig met het roofdier en monitoort de dieren nauwkeurig: "Waar de 'Utrechtse wolf' nu is? Ik zou het niet weten. We weten het altijd pas achteraf. Als we door middel van dna-onderzoek uitwerpselen of prooien onderzoeken bijvoorbeeld. Wat zeker is, is dat wolven enorme afstanden afleggen en we ze in die periodes ook gewoon vaker in bebouwde gebieden tegen zullen komen. Altijd maar voor even, want ze zullen altijd de rust weer opzoeken."
Gedeputeerde Mirjam Sterk van natuur begrijpt de onrust onder schapenhouders wel. Toch vindt ze dat de aantallen gedode schapen in perspectief gezien moeten worden: "Het waren er vorig jaar geloof ik 208 tegenover duizenden schapen die gepakt worden door een hond. Dat maakt het niet minder ernstig, maar geeft wel de omvang van het probleem aan."
Gedeputeerde Mirjam Sterk zet zich in om afrastering voor schapenhouders te vergoeden
Gedeputeerde Mirjam Sterk zet zich in om afrastering voor schapenhouders te vergoeden © RTV Utrecht

Geen oog voor provinciegrenzen

In Duitsland groeit de wolvenpopulatie snel. Volgens natuuronderzoekers daar groeit de wolvenpopulatie jaarlijks met 30 procent en leven er inmiddels meer dan 150 roedels bij onze oosterburen. Of het in Nederland ook zo snel zal gaan, weet niemand, maar voor nu 'doet' de wolf het goed en zal hun leefgebied vanuit de Veluwe uitgebreid worden.
Of de wolf zich dan ook zal vestigen bij ons in de provincie blijft de vraag. Lelieveld: "Misschien komt hij hier regelmatig jagen, maar ligt de rest van het territorium in Gelderland of Noord-Holland of andersom. Laten we ons vooral niet laten overvallen".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.