Aspergeseizoen van start: 'We steken tweehonderd tot driehonderd kilo op een dag'

Bilthoven - Lange stroken plastic liggen over de akker van Johan Buijs in Bilthoven. Daaronder zitten de asperges in de grond. De mist hangt nog over het veld en al vanaf half zeven 's ochtends zijn de medewerkers bezig met het steken van de asperges. Het aspergeseizoen begint rond Koningsdag en dat betekent dat er hard gewerkt wordt bij Asperge Kwekerij Familie Buijs.
Een machine rijdt tussen de rijen asperges door om het plastic op te tillen zodat de 'stekers' bij de asperges kunnen. Een lang puntig mes gaat de grond in, snijdt de asperge af en dan wordt het 'witte goud' de grond uit getrokken. "We proberen zo'n tweehonderd tot driehonderd kilo op een dag te steken", zegt Buijs. "Maar bij koud weer kan het vijftig kilo zijn en bij warm weer kan het om vijfhonderd kilo gaan." Buijs pakt een hand asperges en rolt ze langs elkaar. Ze maken een piepend geluid en dat is precies de bedoeling. "Als ze piepen zijn het verse asperges", zegt hij.

Werkplekken voor Oekraïeners

Anders dan anders staan er dit jaar ook vier Oekraïense vluchtelingen op het veld en aan de sorteerband. Een van hen is Vladimir. Hij werkte in zijn thuisland als manager en hield zich bezig met software. Sinds een maand is hij in Bilthoven. "Er werd ons verteld dat we konden werken bij deze kwekerij, en toen heb ik 'ja' gezegd", vertelt Vladimir. Hij werkt samen met anderen aan de sorteerband. Hij zorgt dat de gewassen en gesneden asperges in de goede bakken terechtkomen.
Buijs vindt het fijn dat hij een aantal mensen aan werk kan helpen en is blij met de extra handen. "Zo kunnen ze toch bezig zijn. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om íets te doen."
Zowel buiten op het land als binnen bij de sorteerband is iedereen druk bezig. Ze maken de asperges klaar om mee te koken. Wat Buijs betreft gaan ze de wokpan in: "Dat vind ik op dit moment de lekkerste manier om ze klaar te maken. Schil ze goed, snijd ze in kleine plakjes en dan gaan ze in de wokpan met gemberolie. Dan heb je een heerlijk gerecht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.