Abortusbuddy's willen deze zomer aan de slag in Utrecht: 'We willen paraat staan als het nodig is'

© RTV Utrecht
Utrecht - Abortus: de één ziet het als een vrije keuze die iemand zelf mag maken. De ander vindt het moord. Die laatste groep kiest er soms voor te demonstreren bij abortusklinieken. In de hoop mensen die daar komen op andere gedachten te brengen. Maar dat kan een schadelijk effect hebben op mensen die een abortus laten ondergaan, zeggen de abortusbuddy's.
Demonstranten Maaike, Marga en Wilmy staan vrijdagochtend al vroeg bij de kliniek. Ze proberen elke week te flyeren. Vroeger mocht dat voor de deur van de abortuskliniek, maar nu niet meer. Daarom staan ze een paar meter verderop. Ze spreken passerende mannen en vrouwen aan om naar eigen zeggen 'te laten zien dat er ook andere opties zijn'. Dat doen ze vanuit de beweging 'Kies voor Leven'. "We willen kijken waar we je dan kunnen helpen met steun of desnoods geld als dat nodig is", zegt Maaike.
Maar daar zit je als persoon die op weg is naar de kliniek soms niet op te wachten, vertelt Anouk Beniest van Stichting Samen naar de Kliniek. De stichting heeft daarom abortusbuddy's in het leven geroepen. Het project is al te vinden in Den Haag en Rotterdam en komt vanaf juli ook naar Utrecht.
Anouk Beniest van Stichting Samen naar de Kliniek over abortusbuddy's

Angst en schaamte

"Demonstranten kunnen dingen naar je roepen als 'moordenaar' of dat God het niet zo gewild heeft. Dat kan gevoelens oproepen van angst, woede of schaamte", legt Anouk uit. "Niet iets waar je per se op zit te wachten als je op weg bent naar de kliniek."
Anti-abortusdemonstrant Maaike deelt met twee andere vrouwen flyers uit bij de kliniek
Het was een reden voor de stichting om Utrecht te kiezen als derde stad om uit te rollen. De abortusbuddy's zijn al twee jaar actief in Rotterdam en Den Haag. In de abortuskliniek Het Vrelinghuis in Utrecht worden jaarlijks zo'n 3000 abortussen gedaan. In Rotterdam en Den Haag krijgen de abortusbuddy's gemiddeld 1 tot 2 aanvragen per week. "Alleen al voor die mensen is het het waard", zegt Anouk.

'Niet nodig hoeven te zijn'

De buddy's krijgen een speciale training. In Utrecht hebben zich 200 vrijwilligers aangemeld. Deze zomer kunnen ze hopelijk voor het eerst op pad. De kliniek het Vrelinghuis stelt voorop dat het triest is dat patiënten die voor een behandeling naar de kliniek komen zich genoodzaakt voelen om hun toevlucht te zoeken in de hulp van een buddy.
"De gang naar de kliniek zou ongehinderd en ongestoord moeten kunnen plaatsvinden. Het is mooi om te zien zoveel mensen zich belangeloos beschikbaar stellen om als buddy begeleider op te treden. Het project is mooi, en de inzet van alle betrokkenen is lovenswaardig maar zou eigenlijk niet nodig hoeven te zijn", zegt een woordvoerder van de kliniek.
De kliniek zegt ook weleens de politie te hebben gebeld na overlast van demonstranten. De drie demonstranten die RTV Utrecht heeft gesproken, herkennen zich niet in dat beeld. Zij zeggen zelf mensen met respect aan te spreken en geen geweld te gebruiken. Maaike: "Die manier werkt ook niet, wij gaan op een open manier het gesprek aan."
Anti-abortusdemonstrant Maaike over haar manier van actievoeren.

Elke kliniek in Nederland

Maar ook een gesprek kan intimiderend werken, zegt Anouk. "Iedereen heeft het recht om veilig naar de abortuskliniek te kunnen, zonder enige obstakels te ervaren. Met Utrecht hopen we een extra stap te zetten, zodat we straks in elke kliniek in het land een abortusbuddy paraat hebben staan als het nodig is."
Anouk vindt dat iedereen recht heeft om veilig naar de abortuskliniek te kunnen.
In de Verenigde Staten gaan ook momenteel mensen de straat op. Dit omdat het Hooggerechtshof op het punt staat om het landelijk recht tegen abortus af te schaffen. Dat betekent dat staten zelf mogen bepalen of abortus mag en onder welke voorwaarden. Samen naar de Kliniek merkt dat het ook hier in Nederland weer de discussie aanzwengelt over abortus. Op de Dam in Amsterdam wordt zaterdag een solidariteitsdemonstratie voor het abortusrecht georganiseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.