Alleen maar mannen in het college van Vijfheerenlanden: 'Geen vrouwen? Dat is zó ouderwets'

Vijfheerenlanden - De gemeente Vijfheerenlanden heeft gisteravond vijf heren geïnstalleerd als wethouders. Maar dat ging niet zonder een protest van tientallen vrouwen. Hopeloos ouderwets, noemen ze de keuze voor een college dat alleen uit mannen bestaat. En dus kwamen ze met pollepels, potten en pannen de raadszaal binnen. "Dat dit kan in 2022, ik snap er niks van."
Hoe dichter je maandagavond bij het gemeentehuis in Meerkerk komt, hoe duidelijker je dezelfde zin hoort. "College geen vrouw? Wat maak je me nou!", wordt er in koor herhaaldelijk geroepen. Tientallen vrouwen - en één man - hebben protestborden bij zich, schreeuwen hard mee of zijn zelfs gehuld in historische kleding.
"Ja hallo, dit is toch iets dat begin 1900 speelde en niet nu?", zegt een dame die verkleed is als Aletta Jacobs, boegbeeld van de eerste feministische golf. "Het kan toch niet zo zijn dat er honderd jaar later geen vrouw in een college zit? Daarom zijn we hier vanavond. Hopelijk haalt het uiteindelijk iets uit."

Waarom louter mannen?

De initiatiefnemers, Christa Hendriksen en Tirtsa Kamstra, waren zelf wethouder maar namen gisteravond afscheid. Begrijp de twee niet verkeerd, want ze hebben heus vertrouwen in de nieuwe ploeg wethouders. Maar waarom louter mannen in het volgende college zitten? "Echt teleurstellend", aldus Kamstra. "Er zitten gewoon veel capabele vrouwen in de coalitiepartijen, dus we snappen de keuze niet. En o ja, laatst tekenden bijna alle partijen ook nog het manifest 'Inclusief Samenleven'. Nou, daar komt nu niet veel van terecht."

'Zoeken naar politieke ervaring'

De nieuwe wethouders snappen de actie, maar zeggen dat een andere samenstelling er nu niet in zat. Bij de SGP stonden er überhaupt geen vrouwen op de lijst. Bij andere coalitiepartijen - VHL Lokaal, PvdA en CDA - wél, maar toch viel de keus op een man, legt Teus Meijdam van VHL Lokaal uit. "We hebben binnen alle partijen gezocht naar vrouwen die politieke ervaring hadden en ook konden. Alleen die hebben we niet."
Wat staat bij de wethouders hoog op de agenda?

- Teus Meijdam (VHL Lokaal, wethouder Wonen): "Zoveel mogelijk bouwen. En dan vooral óók in de dorpen."
- John van der Velden (VHL Lokaal, wethouder van o.a. Cultuur): "Ik hoop dat we de culturele activiteiten binnen alle kernen meer kunnen verbinden."
- Kees Bel (CDA, wethouder Sociaal Domein): "Nog meer inzetten op preventie. Mensen die hulp nodig gaan hebben, aan de voorkant al helpen."
- Joop van Montfoort (PvdA, wethouder van o.a. Verkeer en Integratie): "Zorgen dat de gemeente goed bereikbaar blijft en mensen zich hier thuis voelen."
- Ton van Maanen (SGP, wethouder Financiën): "Een sluitende meerjarenbegroting, daar ga ik voor."

Spijtig, noemen andere wethouders het ook. Al wijzen ze ook op de opbouw van de nieuwe raad. "Die is nu heel divers en inclusief", vertelt wethouder Joop van Montfoort (PvdA). "En doordat ik doorschoof als wethouder, kon een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst in de fractie komen. Dus wat ons betreft zit het qua volksvertegenwoordiging wel goed."

'Burgemeester, wat vindt ú?'

Net voordat de installatie begint, begeven de protesterende vrouwen zich naar de raadszaal. Het scanderen gaat door, net als het slaan met de pollepels. 'Aletta Jacobs' stopt om even tegen burgemeester Sjors Fröhlich te praten. "Wat vindt u er nou van?", vraagt ze hem. "Ik heb geen stem hierin", zegt hij haar. Maar daar neemt ze niet gelijk genoegen mee. "Maar u heeft wel een belangrijke functie, hè?"
Welke plannen het nieuwe college van Vijfheerenlanden heeft? Dat staat in het coalitieakkoord 'Samen zijn wij Vijfheerenlanden' van de kersverse wethouders van VHL Lokaal, het CDA, de SGP, de PvdA en burgemeester Sjors Fröhlich.

Ze noemen Vijfheerenlanden een "prachtige gemeente" die staat voor "grote opgaven" als krapte op de arbeidsmarkt en klimaatverandering. De wethouders geven aan betrouwbaar, betrokken en realistisch te willen zijn.

Het college wil meer woningen gaan bouwen, waarvan 50 procent valt onder de noemer betaalbaar. De huizen moeten komen in álle steden en dorpen van de gemeente, een langgekoesterde wens van bijvoorbeeld jongeren in het dorp Ameide. Het college wil verder een inwonersberaad instellen. Inwoners kunnen daar door loting in komen en zo meedenken over "complexe vraagstukken". VHL Lokaal, de partij die twee wethouders levert, pleitte in verkiezingstijd al voor dorpsraden.

In het akkoord is verder aandacht voor sluipverkeer. Voorgangers deden eerder al pogingen om het sluipverkeer in Vianen een halt toe te roepen; een plan van de vorige verkeerswethouder voor inrijverboden tijdens spitstijd heeft nog geen vervolg gekregen. Samen met agrariërs wil het college verder kijken naar een toekomstgerichte landbouw. In de plattelandsgemeente was dat al een belangrijk verkiezingsthema.

De 11-jarige Nieke houdt ondertussen een blauw bord met de tekst 'Ik zoek een rolmodel' boven haar hoofd. "Mannen moeten niet alleen de beslissingen maken, vrouwen kunnen dat ook. En die hebben daar net zoveel recht op. Daar gaat het allemaal om. Dat we gelijk zijn."

Pollepels

Komt deze actie niet een beetje laat? Initiatiefnemers Christa en Tirtsa hopen vooral dat hun boodschap duidelijk is. En o ja, dat er over vier jaar wél weer vrouwen in het college zitten. De dame met de pollepel houdt haar houten voorwerp vervolgens hoog in de lucht. "Ik hoop dat ik hier dan niet nóg een keer hoef te staan, hoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.