Zondagsrust blijkt breekpunt in Bunschoten, SGP stapt uit coalitieonderhandelingen

© SGP Bunschoten
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De SGP doet in Bunschoten niet meer mee met de gesprekken over de vorming van een coalitie. VVD, CDA en de Christelijke Arbeiders Partij (CAP) konden met de gereformeerde partij geen overeenstemming vinden over verruiming van de sluitingstijden van de horeca. "Wij willen geen verdere verruiming richting de zondag", aldus SGP-fractievoorzitter Jan-Bert Heinen. "Maar het CDA heeft daar een punt van gemaakt."
Waar de vier partijen het tijdens de vorige coalitieonderhandelingen nog eens waren om de openingstijden niet verder te verruimen, wil het CDA dat tijdens het huidige overleg openbreken. Op dit moment geldt dat reguliere horeca tot 01.00 uur 's nachts open mag blijven en uitgaansgelegenheden en nachthoreca om 02.00 uur de deuren moeten sluiten. Maar het CDA wil graag experimenteren met vrije sluitingstijden voor de horeca, iets wat de SGP niet ziet zitten.
"Als partij hebben we daar een heel duidelijk standpunt in", aldus Heinen. "In een eerder coalitieakkoord van VVD en ChristenUnie is al een verruiming voor de openingstijden van de horeca gerealiseerd. Dat is niet meer terug te draaien, maar wij willen absoluut geen verdere verruiming richting de zondag. Dat is een rustdag en dat willen we behouden. Dat is voor ons een breekpunt."

Harmonie

Heinen benadrukt dat de vier partijen in goede harmonie uit elkaar zijn gegaan. "Het is heel spijtig, want we hebben tijdens de afgelopen coalitieperiode van 2,5 jaar een hele goede samenwerking gehad. We zijn respectvol met elkaar omgegaan en snappen elkaars standpunten, maar hier komen we gewoon niet uit. Dan moet je eerlijk zijn."
De SGP bereidt zich nu voor op een rol in de oppositie. "Dat doet ook pijn hoor", stelt Heinen. "We hebben ook punten ingebracht waarin we wel samen kunnen werken. Nu zullen we onze eigen koers varen. Constructief waar mogelijk en ons geluid laten horen als we ergens tegen moeten ageren, zoals de openingstijden van de horeca."
De gemeente laat ook weten dat er tijdens de onderhandelingen op veel andere punten wél overeenstemming was tussen de partijen. Komende tijd praten VVD, CDA en CAP verder over een coalitieakkoord. De ChristenUnie Dat gebeurt onder leiding van formateur Bart Krol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.