Demonstranten verstoren optreden van Israëlische muziekgroep in Theater Flint

© ANP
Amersfoort - Een groep activisten die zegt op te komen voor Palestina, heeft gisteren een voorstelling verstoord van de Israëlische muziekgroep Tzahal in Theater Flint in Amersfoort. Bij de voorstelling was ook de ambassadeur van Israël aanwezig.
De muziekgroep maakt onderdeel uit van het Israëlische leger. Volgens de actievoerders proberen zij de militairen een humaan gezicht te geven en wil Thazal met de concerten de aandacht afleiden van het schenden van mensenrechten door Israël.
"Hierom besloten wij niet onverstoord een podium te bieden aan bezetting, onderdrukking en apartheid", schrijft BDS (Boycot Desinvestering en Sancties), de pro-Palestijnse organisatie die de protestactie organiseerde. "Het is tijd om te tonen dat er groeiende oppositie is tegen de Israëlische mensenschendingen en de bezetting van Palestina."

'Free Palestina'

Aanvankelijk leken de activisten alleen met Palestijnse vlaggen te demonstreren voor de deur van het theater. Maar uiteindelijk lukte het een aantal activisten om de zaal in te komen en het optreden te verstoren. Directeur Harold Warmelink van het theater bevestigt dat. "De demonstranten hebben in groepjes van drie een kaartje gekocht en zijn de zaal ingegaan met een Palestijnse vlag onder hun kleding. Tijdens het concert zijn er tot drie keer toe groepjes opgestaan en zijn er leuzen als 'Free Palestina' geroepen."
Beveiligingsmedewerkers hebben de actievoerders uit de zaal begeleid. Volgens Warmelink was er geen sprake van een dreigende situatie en gingen de activisten ook "zonder morren" met de beveiliging mee om vervolgens buiten verder te demonstreren. "Het concert is ook gewoon doorgegaan." Er zijn volgens het theater geen aanhoudingen verricht, bevestigt ook de politie. "Onze aanwezigheid zorgde ervoor dat het rustig bleef en er geen verdere incidenten waren", aldus een woordvoerder van de politie.

Oproep

De organisator van de protestactie roept alle theaters in Nederland op om geen podium meer te bieden aan de band. "Die oproep doen is hun goed recht en dat mogen zij vragen. Maar als actievoerders het recht hebben om te demonstreren, mag Tzahal ook optreden. Wij gaan niet in op die oproep en zullen ons er verder ook niet mee bemoeien", aldus de theaterdirecteur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.