Plantjes bezetten parkeerplaatsen in Overvecht: 'Met die ruimte kun je veel betere dingen doen'

Utrecht - Op de São Paulodreef in Overvecht groeien momenteel tientallen plantjes op parkeerplaatsen. Ze houden bewust een parkeerplaats bezet en als er een auto overheen rijdt, gaat er een klein stukje natuur kapot. Maar als ze er over een paar dagen nog ongeschonden bij staan, kun je je afvragen hoeveel nut die parkeerplaatsen eigenlijk hebben. Dat is precies wat social designers Lisa Strijbosch en Maartje de Goede momenteel onderzoeken.
Het experiment is tot stand gekomen in samenwerking met de Fietsersbond. "We werken met ze samen en zo zijn we op een andere manier naar de straat gaan kijken", legt Maartje uit. "Het viel ons op dat de auto ontzettend veel ruimte krijgt. Lisa kan bijvoorbeeld vanuit haar keukenraam naar de parkeerplaatsen aan de São Paulodreef kijken en die staan bijna altijd leeg. Maar ze zijn wel gereserveerd voor potentiële auto's. Met die openbare ruimte kun je zo veel betere dingen doen."

'Parkeerexperiment in uitvoering'

De plantjes zijn op 6 mei geplaatst. "We zijn wel een beetje burgerlijk ongehoorzaam geweest en hebben op zes parkeerplaatsen aarde uitgestort en daar vervolgens een bonte verzameling geredde plantjes in gezet. Er staat ook een groot geel bord bij waarop staat: parkeerexperiment in uitvoering."
Maar hoe staan de plantjes er nu bij? "Ze zien er nog best goed uit, nog niemand heeft zijn auto er overheen geparkeerd", vertelt Maartje enthousiast. "Al heeft een vandaal ze in de eerste nacht wel overreden. Daar hadden we geen rekening mee gehouden."

'Buurt is heel goed voor de plantjes'

De reacties in de buurt zijn heel positief, vertelt Maartje. "De buurt is heel goed voor de plantjes aan het zorgen. We geven de plantjes elke dag water, maar buurtbewoners vinden dat ze meer water moeten krijgen en doen dat ook, waaronder kinderen met waterpistolen. Dus dat is heel erg leuk."
Het experiment is nu al geslaagd, vindt Maartje. "We hopen natuurlijk dat het blijft staan en dat het resultaat naar de gemeente wordt gestuurd om het proces een beetje te versnellen, dus dat natuur wat meer ruimte krijgt en auto's wat minder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.