Bewoners mogen niet meer varen op de Kromme Rijn: 'Zelfs niet elektrisch'

Provincie Utrecht - Aanwonenden van de Kromme Rijn tussen Werkhoven en Wijk bij Duurstede mogen niet meer in gemotoriseerde bootjes varen. Vorige week viel een brief van het waterschap op de mat. Vanaf dit seizoen wordt er gehandhaafd en riskeren de mensen die tóch varen op de motor een boete. "Dit doen we al 30 jaar zo, ik snap echt niet dat het ineens niet meer mag."
Arjan Smit heeft het goed getroffen qua huisvesting. Hij stapt vanuit zijn achtertuin zo zijn bootje in. Vooral met dit weer is dat genieten. Arjan heeft altijd als kok gewerkt en gebruikte producten uit de omgeving. "Die ging ik met mijn bootje halen en daar maakte ik dan gerechten mee."
De omgeving is prachtig. Je vaart zo tegen kasteel Rhijnestein aan. In het water zwemt moeder eend met drie mini-exemplaren en er zitten ook wat meerkoeten mét kroost. "Kijk, een reiger. Dit ga ik zo missen", zegt Arjan.

Vaarverbod

Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden zet nu een streep door de tochtjes over het water. Gemotoriseerde bootjes mogen de Kromme Rijn niet meer op. In een reactie aan RTV Utrecht laat het waterschap weten dat er de laatste jaren steeds meer gemotoriseerd vaarverkeer is geconstateerd. De motoren woelen het water om, wat effect heeft op de flora en fauna.
De regel is niet nieuw. Het vaarverbod is sinds 1998 van kracht. De brief aan de bewoners is bedoeld om hen erop te wijzen dat varen op de motor niet mag en dat er voortaan gehandhaafd zal worden.
Voor Arjan is dat moeilijk te verkroppen. Volgens hem wordt het al 30 jaar gedoogd. Het Hoogheemraadschap ontkracht dat en zegt dat er simpelweg niet is gehandhaafd, maar dat dit vanaf nu wel zal gebeuren.
Overigens wordt er wel een uitzondering gemaakt voor de Krommerijnder, een gemotoriseerde trekschuit voor toeristen. "Die mag wel blijven varen", zegt Arjan. "Het is natuurlijk raar als je uitzonderingen gaat maken.

Elektrisch varen

Arjan heeft zelf een alternatief bedacht. Varen op een elektrische motor. Maar volgens het waterschap is dat ook niet toegestaan. "Omdat ook elektrische bootjes de bodem omwoelen en dat heeft effect op aanwezige flora en fauna. Wij maken op dit moment geen onderscheid tussen boten die uitgerust zijn met een brandstofmotor of boten uitgerust met een elektrische motor, mede ook omdat de elektrische motoren steeds krachtiger worden."
"Volgens mij kan je dat prima opvangen door elektrische motoren toe te staan die maximaal 3 pk kracht hebben. Zo weer je speedboten en snellere boten van de Kromme Rijn", zegt Arjan.
Maar helaas. Regels zijn regels. Arjan denkt daar het zijne over. Hij blijft gewoon varen. "Ik ga mijn motor inruilen voor een elektrisch motortje en dan wacht ik het wel af. Als ze me een paar keer per seizoen bekeuren heb ik dat ervoor over."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.