Woerdense snelheidsduivel die tijdens dollemansrit op agenten inreed voelde zich een held

© Egberts Media
WOERDEN - Hij scheurde met snelheden tot 150 kilometer per uur door het centrum van Woerden, terwijl een vriend vanaf de bijrijdersstoel een filmpje maakte. Stoptekens van de gealarmeerde politie werden genegeerd. In plaats daarvan zette hij alles op alles om aan de achtervolgende politiewagens te ontkomen. Agenten die met hun auto op de Hollandbaan de weg blokkeerden, vreesden het ergste toen ze de koplampen met hoge snelheid op zich af zagen komen. Een van hen moest razendsnel opzij springen om niet geschept te worden. Hij probeerde de wegpiraat te stoppen door op de banden te schieten, maar raakte het portier. De bestuurder scheurde trots lachend door.
Dat was het beeld dat vanochtend in de rechtbank werd geschetst van de dollemansrit van de 26-jarige B.V. op 23 oktober vorig jaar. De politie staakte de achtervolging uiteindelijk, omdat de situatie te gevaarlijk werd. Later die avond werd hij thuis aangehouden, waarbij hij flink tekeer ging tegen de agenten.

Poging doodslag

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Woerdenaar van poging doodslag op de wegspringende agent en van bedreiging van diens collega. Verder stond hij terecht voor een hele waslijst aan andere verkeersmisdrijven en overtredingen die hij tijdens de dollemansrit beging. Hij bracht door zijn rijgedrag de levens en gezondheid van anderen in gevaar, reed zonder geldig bewijs en weigerde mee te werken aan de verplichte bloedproef.
V. was de bewuste dag met een vriend in de auto van zijn vader op pad gegaan. Zijn rijbewijs was ongeldig verklaard, omdat hij stoned achter het stuur zat. Hij had zijn moeder voorgelogen dat de vriend zou rijden en dat ze alleen maar even wat te eten gingen halen. Maar hij kroop zelf achter het stuur en reed met te hoge snelheid over de A12 naar Scheveningen "om onder het genot van een biertje de zon onder te zien gaan."
Ik had de politie afgeschud en er was geschoten. Ik voelde me toen wel een held.
verdachte

Haast en nijd

Terug in Woerden had hij haast gehad. Hij had nog twee afspraken, waarvan één met een cokedealer, zei hij in de rechtbank. Iemand die hem veel te hard zag rijden, waarschuwde de politie. Volgens V. was hij inmiddels rustiger gaan rijden en was hij nijdig geworden, omdat hij een stopteken kreeg. Ook was hij bang geweest voor problemen met het CBR, omdat hij reed zonder rijbewijs. Hij trapte daarom opnieuw het gaspedaal diep in.
Nadat de Mercedes op de Hollandbaan over het fietspad rakelings langs de agent reed, hoorden de bestuurder en zijn vriend het schot. Dat klinkt ook op het filmpje dat de vriend maakte. Ze reageren met grappen en stoere taal. "Ik ga ze zoekrijden de kankermongolen", zegt V. lachend. "Woerden is mijn stad." Thuisgekomen appte hij het filmpje en dezelfde stoere taal naar vrienden, terwijl hij cocaïne snoof en een paar baco's dronk.

Cool

Volgens het OM wekken de chats en de fimpjes op de telefoon van V. de indruk dat hij het wel cool vond wat er was gebeurd. "Toen wel. Ik had de politie afgeschud en er was geschoten. Ik voelde me toen wel een held", gaf hij toe. Hij had spijt en bezwoer dat hij nooit meer zoiets zou doen. Dat de agent vreselijk was geschrokken, vond hij heel erg. Maar hij hield vol dat hij had geremd en met hooguit 30 km/u langs de politiewagen reed.
Als het aan de officier van justitie ligt blijft de Woerdenaar voorlopig in de gevangenis. Zij eiste voor poging doodslag en bedreiging van de agenten twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij zou zich voor zijn gedrag en drugsgebruik moeten laten behandelen. Voor het levensgevaarlijk rijgedrag zou daar nog een taakstraf van 60 uur moeten bijkomen en voor rijden zonder rijbewijs een boete van 500 euro.
Voor alle feiten bijelkaar zou de man bovendien bijna vier jaar lang geen motorvoertuig mogen besturen. De agent die doodsangsten uitstond, eist 950 euro schadevergoeding van de verdachte. Hij was pas kort bij de politie, kreeg nachtmerries en heeft na het voorval maanden geen straatdiensten meer kunnen doen. De gebeurtenissen van die avond speelden hem onlangs ook nog parten bij een soortgelijke achtervolging.
Mijn clënt heeft gereden als een idioot, als een verschrikkelijke verkeershufter. Maar het was in een rebelse bui.
advocaat

Te hoog van de toren

De advocaat van V. vindt dat de officier veel te hoog van de toren blaast met de uitgebreide strafeis. Hij erkent dat zijn cliënt zich had gedragen als een verschrikkelijke verkeershufter. Maar het zou allemaal zijn gebeurd in een rebelse bui. Volgens de advocaat kan zijn cliënt onmogelijk zo hard op de agenten zijn afgereden dat het fatale gevolgen kon hebben: "De bocht die hij daarvoor moest nemen, is zo scherp dat 50 km/u al te snel is."
Volgens de verdediging is de eis van het OM veel te uitgebreid en te zwaar, omdat in vergelijkbare zaken veel lagere straffen zijn opgelegd. Of de rechters het daarmee eens zijn, blijkt over een kleine twee weken. Op woensdag 25 mei doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.