150 kilo glasvezelafval aangetroffen in bos bij Leersum, boswachter ziek thuis: ‘Dit is levensgevaarlijk spul’

Leersum - Op een parkeerplaats aan de Scherpenzeelseweg in Leersum is een grote hoeveelheid glasvezelafval aangetroffen. Het gaat in totaal om zo’n 150 kilo afval. Een boswachter die het gedumpte afval wilde opruimen zit thuis met ernstige gezondheidsklachten zoals ademhalingsproblemen en oogirritatie. Staatsbosbeheer zoekt getuigen die iets gezien hebben van de afvaldumping en heeft aangifte gedaan bij de politie. “Die hele parkeerplaats glinsterde in het zonlicht. We hebben direct het hele gebied afgezet, want dit is levensgevaarlijk spul.”
Corien Koreman van Staatsbosbeheer is er nog boos over. “Natuurlijk vooral omdat mijn collega nog steeds ziek thuis zit. Terwijl ze bezig was met het opruimen van het afval ontstonden er al snel irritaties op de huid en in de ogen. De minuscule glasvezeldeeltjes raken los als kabels doorgesneden worden. Ze hadden zich over de hele parkeerplaats verspreid via de wind.” Het vervuilde terrein is inmiddels door een professioneel bedrijf opgeruimd en de schade loopt in de duizenden euro’s.
Glasvezel is een haardunne vezel gemaakt van een speciaal soort glas. Bij inademing of huidcontact kunnen de microvezels voor flink wat irritatie zorgen. Als een glasvezelkabel kapot gaat valt het uiteen in duizenden kleine stukjes. Glasvezel wordt gebruikt voor internetbekabeling, maar ook voor barbecues, windmolens, hengels, ski’s en remblokken.
Het is volgens Koreman speculeren wie hier verantwoordelijk voor is, maar het lijkt om een professioneel bedrijf te gaan. “Deze hoeveelheden gebruikt een particulier niet in zijn meterkast. Het ging om zo’n 150 kilo aan glasvezelkabels.” Het afval is maandagochtend 9 mei rond 10.30 uur ontdekt en moet dus in de nacht ervoor of het weekend zijn gedumpt.
Boswachters van Staatsbosbeheer controleren hun bosgebied en de parkeerplaatsen regelmatig op afvaldumpingen. “Drugsafval, vloeibare chemische stoffen, afval van wietplantages en ook gewoon grofvuil zoals koelkasten treffen we regelmatig aan, maar glasvezelkabels is voor ons nieuw. Het is echt rotspul, omdat het zich razendsnel verspreid via de wind. Je wilt niet weten wat er gebeurt als iemand daartussen zijn hondje uitlaat.”
Staatsbosbeheer wil de kosten voor de schoonmaakactie van bijna 5000 euro verhalen op de daders. “Het is gewoon heel jammer dat geld dat bedoelt is voor natuurbescherming hier aan op gaat.” Getuigen die iets gezien hebben of beeldmateriaal hebben gemaakt van de dumpingen wordt opgeroepen om zich te melden bij Staatsbosbeheer of de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.