Herenboerderij Nieuw Bureveld geopend: ‘Zo worden burgers weer eigenaar van hun voedselproductie’

De Bilt - Je hoort het steeds vaker. Meerdere huishoudens kopen een klein deeltje van een boerderij om zo in hun eigen groente, fruit, vlees en eieren te voorzien. Deze kleinschalige Herenboerderijen worden steeds populairder. Er zijn vijftien functionerende herenboerderijen in Nederland en er is een groot aantal initiatieven in opbouw. Vandaag is de officiële opening van Herenboerderij Nieuw Bureveld in De Bilt.
De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Boer Mick van Reem ploegt met zijn trekker de grond om, zodat boerin Renée ten Holder er vervolgens stamslabonen in kan planten. Met zijn tweeën zijn ze ingehuurd door de coöperatie en werken ze in loondienst voor het bedrijf van tweehonderd huishoudens. Vandaag biedt de boerderij de eerste oogst aan, aan gedeputeerde van de provincie Utrecht Mirjam Sterk, wethouder Anne Brommersma uit De Bilt en Ruud van Bennekom, voorzitter van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Huishoudens betalen eenmalig 2000 euro aan investeringskosten, zodat de boerderij opgestart kan worden. De wekelijkse contributie van de huishoudens betalen dan weer de salarissen van de boeren. "Dit kost ongeveer een tientje per mond die gevoed moet worden, dus uiteindelijk is het niet veel duurder dan de supermarkt", zegt Mick.

Oplossing voor landbouwproblemen

Voor boer Mick is deze manier van landbouw bedrijven de oplossing voor alle landbouwproblemen. Speciaal daarom heeft hij zich als bioloog om laten scholen om boer te kunnen worden op een Herenboerderij. “Mensen zien dat de werkwijze van de landbouw de afgelopen vijftig jaar te uitputtend is voor de bodem en dat ook de kwaliteit van de groente achteruit is gegaan. Onze leden vinden het belangrijk dat het transparant is waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is.”
De allereerste oogst kon vorige week zaterdag al opgehaald worden, vertelt boerin Renée. “Iedereen kreeg een handje vol spinazie mee. Tijdens de opening vandaag delen we de eerste sla en radijsjes uit, maar over een paar weken begint het pas echt. Dan kunnen we flink wat groentes uitdelen. Er zitten nu zo’n dertig verschillende soorten groenten in de grond en als alles geplant is gaan we richting de veertig. Volgend jaar wordt de boomgaard aangelegd, dus dan gaan we op termijn ook fruit produceren.”
Het heeft een aantal jaar geduurd voordat het rond was, maar nu het dan eindelijk zover is hebben de boeren er enorm veel zin in. “We zijn er helemaal klaar voor. Alle groente zit in de grond, de leden weten ons goed te vinden en we hebben er enorm veel zin in.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.