Spanning stijgt voor vissersderby, Bunschoten wil aanpassing voetbalwet in strijd tegen hooligans

Bunschoten-Spakenburg - Het is in Bunschoten het hoogtepunt van het jaar: de vissersderby tussen voetbalclub Spakenburg en IJsselmeervogels. Sportief gezien zijn de Blauwen en de Rooien in veilige wateren, maar dat wil niet zeggen dat er geen spanning in de lucht hangt voor de wedstrijd van vanmiddag. Na een seizoen vol ongeregeldheden moeten camera's, agenten en verkeersregelaars de rust bewaren op sportpark De Westmaat. Burgemeester Melis van de Groep wil nog een stap verder: hij vindt dat de voetbalwet moet worden aangepast, zodat ook in het amateurvoetbal raddraaiers harder kunnen worden aangepakt.
Het liefst zouden de clubs natuurlijk alleen over hun sportieve prestaties praten. Ze zijn beiden vrijwel zeker van handhaving in de tweede divisie. Maar dit seizoen moest vooral Spakenburg meer dan eens woorden vuil maken aan ongeregeldheden rond wedstrijden. Opstootjes tussen supporters, vernielingen en bedreigingen aan het bestuur en vrijwilligers van de club zorgden ervoor dat het bestuur van de Blauwen stadionverboden uitdeelde aan leden van de Harde Kern Spakenburg (HKS).
'Groep raddraaiers'
De HKS is een groep hooligans die zich met wedstrijden van Spakenburg bezighoudt, maar waarvan de leden lang niet altijd alleen uit Spakenburg lijken te komen. "Er is een groep raddraaiers die zichzelf Harde Kern Spakenburg noemen", aldus burgemeester Melis van de Groep.
"Wij hebben deze groep in beeld", vervolgt hij. "Ze hebben onlangs ook allemaal een persoonlijke brief van mij gehad om te waarschuwen dat we ze in de gaten hebben, maar hen vervolgen blijkt moeilijk. Er zijn verdenkingen, maar geen keiharde bewijzen. Daar is het wachten op, en we hopen nog altijd dat mensen gaan praten."
Zichtbare en onzichtbare maatregelen
Het uitdelen van stadionverboden bleek namelijk niet voldoende. Ook na het opstellen van een zwarte lijst kwam het nog tot ongeregeldheden, onder meer na de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys. Voorzitter Klaas Hartog van Spakenburg hekelde toen nog het optreden van de gemeente Bunschoten. De club had aangegeven graag extra politie-inzet rond de wedstrijd te zien, maar toch kon dat een vechtpartij voor de hekken niet voorkomen.
Voor de tweede derby van het seizoen zegt de gemeente zichtbare en onzichtbare maatregelen te nemen. Wat die precies zijn, wil de burgemeester niet zeggen. Volgens Spakenburg-voorzitter Klaas Hartog gaat het daarbij om dezelfde maatregelen als rond het duel dat begin maart op het veld van IJsselmeervogels werd afgewerkt. Het ging toen om extra beveiligingscamera's op sportpark De Westmaat, extra politie-inzet en meer verkeersregelaars, stewards en toezichthouders.
Verbreding voetbalwet
Daarnaast zegt burgemeester Van de Groep onlangs met zijn Katwijkse collega Cornelis Visser bij voetbalbond KNVB te hebben aangedrongen op een verbreding van de voetbalwet. Op dit moment geldt alleen voor profclubs dat zij stadionverboden uit kunnen wisselen om zo raddraaiers te weren, maar hij zou ook graag zien dat dat voor clubs in het amateurvoetbal gaat gelden.
"Daarmee kunnen we een volgende stap zetten om vormen van hooliganisme in het amateurvoetbal verder te verbannen door ‘fans’ die elders een stadionverbod hebben gekregen uit te sluiten", zegt Van de Groep.
Wie wordt kampioen van Spakenburg?
Desondanks hebben de problemen van dit seizoen het doorgaan van de derby niet in gevaar gebracht, zegt de burgemeester. "In ons dorp ben je voor rood of blauw. De rivaliteit is groot, maar het is ook ons kent ons. Ze werken met elkaar, zitten op zondag naast elkaar in de kerk. Die doen elkaar geen kwaad. Het is de groep die een stadionverbod heeft gekregen die het verziekt en probeert ons voetbalfeest te verstoren."
Met de maatregelen hoopt Van de Groep dat het deze keer rustig blijft. Zodat het weer over de sport gaat en niet over de ongeregeldheden. "Wij proberen er samen met de voetbalclubs en politie weer voor te zorgen dat het een voetbalfeest wordt voor de echte supporters."
Tijdens de wedstrijd mogen net als anders zo'n achtduizend supporters aanwezig zijn, net als bij voorgaande derby's. Voorzitter Klaas Hartog verwacht niet dat de wedstrijd uitverkoopt, omdat beide clubs hun plek in de tweede divisie al zo goed als veilig hebben gesteld. "Morgen gaat het alleen nog om wie er kampioen van Spakenburg wordt", lacht hij. Op het sportpark geldt tot na de wedstrijd een drooglegging. De vissersderby begint zaterdag om 15.00 uur af en is live te volgen in Namen & Rugnummers bij Radio M Utrecht.