In beeld: Utrechtse kinderen leggen hun eigen wijk vast

Provincie Utrecht - Een groep kinderen in de Utrechtse Dichterswijk heeft een maand lang een eigen fototentoonstelling. Ze fotografeerden afgelopen winter hun eigen wijk als onderdeel van een project met de naam Kijk! De kinderen leerden daarin samenwerken en samenleven. Ze kregen les in fotografie, journalistiek en spraken met de wijkagent.
Het project eindigt met een heuse expositie in Buurthuis 't Strandpaviljoen. En die werd vandaag geopend door wethouder Linda Voortman (GroenLinks). De mooiste foto's van de kinderen hangen de komende maand aan de wand, met tekst en uitleg. Zoals de foto van Safae. "Zie je de kat op de foto?" schrijft het 9-jarig meisje in het bijschrift. Het lievelingsdier is op de achtergrond te zien. "Verder zie je natuurlijk ook de wijkagent bij het Drakenplein."
De kinderen zijn enthousiast over het project.. Zo vertelde Safae dat ze veel had geleerd. "Ik vind foto's maken leuk. En ik heb geleerd dat samenleven veel leuker is, dan alleen." Sara is het daar mee eens: "Het is veel leuker om dingen samen te doen, dan heb je iemand om iets mee te doen."
De 11-jarige Taoufiq fotografeerde de bloemen achter een bushalte bij de Croeselaan. "De bloemen zijn geplant door mensen uit de wijk", zegt hij. "Ik vind deze bloemen mooi, omdat ze de buurt opvrolijken. Samen maken we de wijk groen."
Het thema 'samen' komt terug in een foto van Stella (10), al twijfelt ze er zelf een beetje aan. Ze is bezig met een work-out in de huiskamer. "Er was namelijk een lockdown, dus ik kon niet meer naar atletiek", zegt de tienjarige. "Het is niet 'in het echt' samen, maar 'online' samen. Dat is ook samen, toch?"
Stella ging samen met haar vriendinnen de buurt door. Daar spraken ze buurtbewoners aan. Onderdeel van het project was dat kinderen leerden interviewen. De kinderen vroegen wat men van de wijk vindt. Zo kwam Stella Annemarie tegen. Het leverde een mooie foto op, de reactie van de wijkbewoonster is geen onderdeel van de expositie.
Maryam maakte een mooie foto, die ook professionele fotografen regelmatig maken. Het hoofdkantoor van de Rabobank torent hoog boven de Dichterswijk uit. Het is de Speighelstraat." Hier woont mijn vriendin. Ze moest even weg, omdat ze in het huis aan het klussen zijn." Niet zichtbaar op de foto is de favoriete bezigheid van deze 9-jarige om samen te doen: "Stoepkrijten!"
Wijkwethouder wijkwethouder Linda Voortman had complimenten voor de kinderen en hun foto's. Daarna knipte ze samen met een aantal van hen maar liefst vijf linten door, waarmee de expositie was geopend.
Het project liep gedurende de coronacrisis, en dat vormde een extra uitdaging voor de kinderen. Zo konden ze niet overal naar binnen. Ook werd de cursus twee maanden onderbroken vanwege de lockdown. Daarmee is de expositie ook een duidelijk tijdbeeld. De 12-jarige Wafaa fotografeerde de woonomgeving van haar vriendin, een woonboot. "Daarom vind ik het een mooie foto." De foto is van een afstand gemaakt, waar kinderen in normale tijden veel eerder bij elkaar over de vloer zouden komen.
De expositie in Buurthuis 't Strandpaviljoen is tot en met 15 juni te zien in Buurthuis 't Strandpaviljoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.