Schurende campagne tegen straatintimidatie in Utrecht levert wisselende reacties op

Utrecht - "Psst, neuken?" Niet vrouwen maar mannen werden vanmiddag op de Stadhuisbrug in Utrecht nageroepen. Een vrouwenstem riep daar van alles wat vrouwen vaak op straat ook naar hun hoofd geslingerd krijgen.
Het was het begin van een grote campagne tegen straatintimidatie in Utrecht. De helft van alle Utrechters heeft er weleens mee te maken en dat moet stoppen, vindt de gemeente.
Burgemeester Sharon Dijksma hoeft niet lang na te denken over de vraag of ze zelf weleens met straatintimidatie te maken heeft gehad. "Helaas is mij dat ook weleens overkomen, ik denk bijna iedere vrouw wel." Als burgemeester vindt ze dat onacceptabel. Vandaar deze 'schurende' campagne.

'Wat gebeurt me nu?'

Het levert dan ook vreemde blikken op van voorbijlopende mannen als ze worden nageroepen op de Stadhuisbrug. "Hey, jij daar! Lekker broekje heb je aan." De grote mond op het beeldscherm voegt er kleine kusjes aan toe. Een stemactrice improviceert live achter de schermen met de intimiderende opmerkingen.
"Ik dacht wel even: wat gebeurt me nu?", reageert een jongen. "Ik vond het niet heel prettig." Maar niet iedereen denkt er zo over: "Ik vond het juist wel vleiend", zegt een ander.
De mannen die worden 'lastiggevallen', worden vervolgens aangesproken door medewerkers van de gemeente. Zij leggen uit wat het doel is van de actie en vragen de mannen hoe ze zich voelen en of zij zichzelf ook weleens schuldig hebben gemaakt aan straatintimidatie."Ik doe dat zelf niet", zegt een Utrechter meteen. "Dat werkt toch ook helemaal niet? Je kunt je het beste voorstellen aan een meisje en netjes vragen naar haar naam of zo. Klaar."

Aanspreken

Natuurlijk maken niet álle mannen zich schuldig aan straatintimidatie, benadrukt Dijksma. "We hopen met deze actie mannen en jongens ook te wijzen op de rol die ze kunnen spelen: bijvoorbeeld door je vrienden erop aan te spreken als ze iets roepen of doen naar een vrouw wat niet oké is."
"Hé, jij. Kom eens hier. Wil je neuken?" De vrouwenmond op het scherm gaat onverminderd door. Een enkeling gaat met haar in gesprek, maar de meeste mannen negeren het en lopen gewoon door. "Lijkt me toch wel heel vervelend als je dit elke dag naar je hoofd krijgt", zegt een jongen tegen zijn vriend.

Actieplan

Vanaf 23 mei gaat de campagne officieel van start. Dat is terug te zien op posters door de hele stad en op social media.
Voor de zomer moet er een actieplan komen, met de aanpak voor de lange termijn. Hoewel de nieuwe aanpak zich vooral richt op straatintimidatie tegen vrouwen en meisjes, is er ook aandacht voor andere slachtoffers zoals lhbtiq'ers en inwoners met een zichtbare geloofsovertuiging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.