Bijen hielpen Marius (65) uit een burn-out, nu helpt hij anderen als 'bijencoach'

Bunnik/Zeist - Op de biologische moestuin Amelishof in Bunnik heeft de 65-jarige imker Marius Woensdregt uit Zeist zes bijenkorven staan, met daarin zo’n 240.000 bijen. En daar moet je geen ruzie mee krijgen, weet hij uit ervaring. “Ik heb één keer een agressief volk achter me aan gehad en dat gaat net als in een tekenfilm: je rent heel hard weg met zo’n zwart wolkje bijen achter je aan. Ik ben toen 50 keer gestoken.”
Marius is imker en gebruikt zijn bijen om mensen met een burn-out te behandelen. Dat bijen daarbij kunnen helpen ontdekte hij na zijn derde burn-out. “Toen ik in een burn-out zat en voor het eerst bij de bijen kwam werd ik direct gestoken. Ze spiegelen je stress, angst en vermoeidheid als je niet goed in je vel zit.”

Enorme power

Meestal doen ze niks, mede omdat het zelfmoord is als een bij steekt. In tegenstelling tot de wesp overleven ze een steekactie niet. Als je heel rustig blijft, niet bang bent en langzame bewegingen maakt gaat het meestal goed. “De bijen hebben facetogen en zien snelle bewegingen direct als een bedreiging. De power van zo’n bijenvolk is enorm en ik heb daar heel veel respect voor gekregen.”
Want juist die kracht en de manier waarop een bijenvolk al miljoenen jaren lang in complete balans samenwerkt was voor Marius de eyeopener na zijn derde burn-out. Hij werkte als fysiotherapeut in Utrecht en de toenemende werkdruk door de marktwerking in de zorg bracht hem in problemen. “Ik moest zestien cliënten per dag behandelen om een beetje een normaal inkomen te hebben. En omdat ik het niet netjes vond om tijdens een behandeling op de computer mee te tikken moest ik dat allemaal na werktijd nog doen. Dat breekt je op een gegeven moment op.”

Steek

Het gevolg waren meerdere burn-outs. “Bij de eerste denk je: stel je niet aan. En je blijft doorgaan. Totdat je op een gegeven moment echt niet meer kan.” Via een oud-cliënt kwam Marius in contact met een imker met de vraag om hem af toe te helpen. “Ik zat toch thuis en ik was heel erg moe. Maar ik ben gegaan en werd al snel gestoken. De bijen voelden mijn stress, ongeduld en spanning aan.”
Na een tijdje ontstond de liefde voor de bijen. “Doordat je heel voorzichtig en langzaam moet werken met bijen daalde er een rust over mij heen. Soms keek ik alleen maar uren naar ze, vol verwondering. Hoe een bijenvolk in elkaar steekt is heel bijzonder en daar kunnen mensen veel van leren.”

Carrièreswitch

Het duurde twee jaar voordat Marius zijn laatste burn-out had overwonnen. Door ernstige hartritmestoornissen in die periode moest hij ook een hartoperatie ondergaan. “En daarna heb ik besloten om te stoppen met fysiotherapie. Ik doe nu verschillende dingen die ik leuk vind: de imkerij, muziek maken, werken als klusjesman en ik geef coaching en trainingen.”
Hij begeleidt als coach ook andere mensen met een burn-out. Volgens Marius beginnen de eerste signalen van burn-outs al bij kinderen op de lagere school. “En je ziet ook een jonge generatie van mensen die net aan hun carrière beginnen daar al tegenaan lopen. Ik ga regelmatig met iemand naar de bijen toe. Je ziet als je goed observeert dat bijen het heel goed geregeld hebben binnen het volk. Iedere bij heeft een talent en gebruikt dat en dat zie je pas als je je er helemaal in verdiept. Dat inzicht kan er uiteindelijk mee helpen je eigen energie terug te vinden.”

Way of life

Dit soort therapie met dieren is niet nieuw. Zo worden honden, paarden, vogels, knaagdieren en konijnen ingezet om mensen met allerlei problemen te helpen. Het gebruik van bijen is echter nog zeldzaam. “Het probleem met bijen is natuurlijk dat ze kunnen steken en ze zijn niet echt knuffelbaar. Maar juist door te observeren en bewust te zijn van de kracht van een bijenvolk kan het mensen helpen bij een burn-out.”
Marius haalt een honingraat uit één van zijn kasten. Het gezoem van de bijen gaat in frequentie flink omhoog. “Ja, dat vinden ze niet zo leuk, maar ik controleer de raat op ziektes of onvolkomenheden. Deze zit echt helemaal vol honing.” Om hier op deze mooie plek rust te vinden en samen met de bijen mijn balans te vinden werkt voor mij als een medicijn. Het is een way of life geworden. En ik kan niet meer zonder ze. En dat je dan af en toe gestoken wordt: tja, dat hoort erbij.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.