Utrechtse wetenschappers bedenken nieuwe sport: 'Hopelijk wordt Qontrol-ball omarmd'

Provincie Utrecht - Onderzoekers en studenten van de Universiteit Utrecht hebben een nieuwe sport ontwikkeld: Qontrol-ball. "Je moet het echt even zien om het te begrijpen. Toch hebben we het weten samen te vatten in twaalf heel simpele spelregels", vertelt hoogleraar Maarten van Bottenburg.
Drie teams verdedigen hun eigen vak en spelen tegelijk tegen elkaar met een speciaal balletje met uitstulpingen dat alle kanten op kan. "Bijzonder is ook dat je een coalitie kan vormen met een ander team, waardoor je dus twee tegen één kan spelen."
Het populair wetenschappelijke tijdschrift Quest wierp de vraag op wat er allemaal bij komt kijken als je een nieuwe sport ontwikkelt. Aan de opdracht waren een paar voorwaarden verbonden. Zo moest de nieuwe sport aantrekkelijk zijn voor publiek met veel actie en beweging, niet lijken op een bestaande sport, genderneutraal zijn en door alle bevolkingsgroepen te beoefenen zijn.
Onderzoekers en studenten van het masterprogramma Sportbeleid en sportmanagement aan de Universiteit Utrecht stortten zich vol enthousiasme op de vraag van Quest. De eerste bijeenkomst werd vooral gediscussieerd over de principes van de moderne sport, de rol van het publiek en wat er gebeurt als je de regels laat varen.
De studenten en onderzoekers werkten vervolgens aan een prototype dat getest werd in de sporthal van Olympos op het Utrecht Science Park. De hoogleraar vindt het resultaat uniek en gaat Qontrol-ball de komende tijd promoten. "Hopelijk gaat het nu omarmd worden door het publiek. Anders is het alleen een papieren sport en sterft Qontrol-ball een stille dood."
Spelregels Qontrol-ball
Het speeldveld is bij Qontrol-verdeeld in één grote driehoek en twee kleinere. Elk vak wordt verdedigd door een team en heeft een scoringsplaats. Scoren doe je door de bal te vangen, terwijl je met een voet in de cirkel van een ander team staat. Na elke score wordt gewisseld van driehoek.

Twee teams mogen ook een coalitie vormen tegen een ander team. Bij het overspelen moet het balletje minimaal één keer stuiteren. Lopen met de bal mag niet en een speler mag de bal maximaal vijf seconden vast hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.